Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 05. prosinca 2014.

Smije li se dijete voziti na prednjem sjedalu?

dijete autosjedalica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljica se pita smije li se dijete staro šest godina voziti na prednjem sjedalu u automobilu u autosjedalici. Pročitajte odgovor Pravne klinike u Zagrebu

Pošto nam je treća beba na putu, zanima me kada kod nas dijete može sjediti na prednjem sjedalu u autu, naravno u autosjedalici. Najstarija kćer ima 6 i pol godina pa bi njezino sjedalo prebacili naprijed, tako da bih ja bila otraga s mlađom kćerkom i bebom. 

U skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14 u daljnjem tekstu Zakon) članak 163., vozač motornog vozila za prijevoz osoba, koje osim sjedala za vozača ima još najviše osam sjedala, a u koje su ugrađeni sigurnosni pojasevi, ne smije u takvim vozilima prevoziti djecu nižu od 150 centimetara, ako nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju, koje je za vozilo pričvršćeno sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu. 

Zakon također kaže da vozač takvog motornog vozila smije na sjedalima, koja nisu prednja, prevoziti djecu nižu od 150 centimetara, a visoku barem 135 centimetara, koja nisu smještena u sigurnosnoj sjedalici/postolju, ako su ona pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe.

Prema tome, djeca niža od 150 centimetara, a visoka barem 135 centimetara mogu se prevoziti na stražnjem sjedalu i kada nisu smještena u sigurnosnoj sjedalici, ako su pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe. Odnosno obrnuto, djeca niža od 150 centimetara mogu se prevoziti na prednjem sjedalu, ako su smještena u sigurnosnoj sjedalici.

Nadalje, vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako jastuk nije deaktiviran, čak i u slučajevima kada se jastuk automatski isključuje. 

Drugačija je situacija ako se radi o motornom vozilu u koje nisu ugrađeni sigurnosni pojasevi. Naime, Zakon kaže da vozač motornog vozila za prijevoz osoba, koje osim sjedala za vozača ima još najviše osam sjedala, a u koje nisu ugrađeni sigurnosni pojasevi, ne smije u takvim vozilima prevoziti djecu mlađu od tri godine. Djeca stara tri godine i više, a niža od 150 centimetara, u takvim motornim vozilima, ne smiju se smjestiti na prednje sjedalo. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.