Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 19. lipnja 2020.

Savjeti za sigurno putovanje s djecom: U vožnji pojas uvijek mora biti zakopčan!

dijete autosjedalica vožnja
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne štedite na sutosjedalici i provjerite jesu li remenčići dovoljno učvršćeni. Ne vadite dijete tijekom vožnje, radije stanite ako je nemirno

Tijekom dulje vožnje djeca mogu postati nervozna i zbog remenčića kojima su vezana u autosjedalici. No, bez obzira na plač i nervozu, iz sjedalice ih nemojte vaditi dok se auto kreće. Mnoga su istraživanja potvrdila kako autosjedalice smanjuju rizik smrti u sudaru čak do 70 posto, te rizik ozbiljnih ozljeda do 60 posto. Na tržištu danas postoji dobar izbor autosjedalica. Kada je birate, pazite na nekoliko važnih pravila: autosjedalica mora biti prilagođena djetetu po visini i težini.

autosjedalica Roda Možda te zanima... Kako postaviti autosjedalicu korak po korak Beba

Na specijaliziranim portalima ili u samoj prodavaonici potražite savjet koja autosjedalica je najbolja za vaše dijete i pritom pazite da ima međunarodni sigurnosni certifikat. Ako kupujete stariju autosjedalicu, provjerite koliko je stara, je li možda bila u sudaru, ima li sve dijelove. Općenito se preporučuje da kupite novu autosjedalicu kako bi vam bila zajamčena stopostotna sigurnost. 

autosjedalica, dijete Možda te zanima... Pedijatar upozorava: vozite dijete u autosjedalici! Vrtić

Ne zaboravite, autosjedalica pruža potpunu sigurnost samo ako je postavljena na pravilan način. Prema hrvatskom zakonu o sigurnosti prometa na cestama mora biti na stražnjem sjedalu auta, čak i onda kada proizvođač sjedalice dopušta korištenje na prednjem sjedalu. Najsigurnije mjesto je sredina, jer je tamo dijete najudaljenije od bilo kojeg kuta u autu u koje bi se moglo udariti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.