Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 02. ožujka 2021.

5 savjeta stomatologa za najbolju njegu dječjih zubi

Škripanje zubića
Foto: Shutterstock ; Škripanje zubićima u snu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječji stomatolozi odgovorili su na neka od najčešćih pitanja roditelja kad je u pitanju zdravlje i njega malih dječjih zubića

Široki osmijeh mališana predstavlja jedno od najvećih veselja svakog roditelja i zbog toga dječje zubiće treba pravilno njegovati od samog početka. Nekoliko stomatologa podijelilo je savjete za najbolju njegu zubi kod beba i jasličke djece:

1. Posjet stomatologu čim za to dođe vrijeme

Do prvog rođendana obično nikne i prvi zubić, a s prvim zubićem preporučuje se i prvi posjet stomatologu. Tada stomatolog obavi početnu procjenu i savjetuje roditelje kako pravilno njegovati dječje zube. "Ne vodite dijete k zubaru kada se pojavi problem ili ako već postoji bol jer će tada dijete povezivati odlazak zubaru s nečim neugodnim i bolnim", objašnjava dr. Nina Tayag-Atotubo i dodaje kako je uvijek bolje spriječiti nego liječiti

četkanje zubiju prvi zubi Možda te zanima... Kada je vrijeme za prvi pregled kod stomatologa?

2. Ne ostavljajte dijete da spava s bočicom

Jeste li čuli za karijes bočice? Karijes bočice javlja se već od dojenačke dobi zbog slatkih ili mliječno-slatkih napitaka koje djeca piju na bočicu. Produžena izloženost obično se događa kada roditelji koriste bočicu tijekom odlaska na spavanje i malo mlijeka ostaje u dječjim ustima preko noći. Kada se bakterija u ustima pomiješa sa šećerom u mlijeku - reakcija može dovesti do karijesa bočice. 

beba zubi četkica pranje Možda te zanima... Što sve utječe na ranu pojavu karijesa kod djece? Vrtić

"Obratite pažnju na ono što ostaje u djetetovim ustima dok spava. Svaka tekućina koja može sadržavati šećer opasna je za zubiće i može uzrokovati karijes", objašnjava dr. Georgina Roa-Remulla. Ona savjetuje roditeljima da u potpunosti izbjegavaju uspavljivanje s bočicom, ali i da maknu bočicu od djeteta ako više ne pije ili je koristi samo za utjehu. 

3. Provjerite ima li pasta za zube oznaku za fluor

Iako vaša beba ima možda jedan ili samo nekoliko zubića, važno je brinuti o njihovoj higijeni. "Zubne paste s fluorom trebale bi se koristiti čim nikne prvi zubić. Fluor je najbolja zaštita protiv zubnog karijesa", smatra dr. Carina De los Reyes.

S druge strane, stomatologinja Ivana Cekić objašnjava kako je nicanjem prvog zubića dovoljno sterilnom gazicom dva puta dnevno prebrisati zubiće, a oko prve godine djetetova života zubiće bi trebalo početi prati sa dječjom četkicom i vodom, dok se pasta za zube uključuje tek od druge godine: "Od druge godine, kada dijete može i zna mućkati i pljunuti, uključuje se i pasta za zube. Dječje paste se razlikuju od odraslih po količini fluora, pa tako dječje sadrže manju količinu. Kako dijete prilikom pranja zubi proguta dio paste, potrebno je kontrolirati njenu količinu, tako da je u početku dovoljno staviti paste veličine zrna graška ili manje."

Za djecu mlađu od tri godine, provjerite ima li zubna pasta od 500 - 1000 ppm fluora i zatim nanesite tanki sloj paste na četkicu za zube. Tako malena količina u potpunosti je sigurna za djecu ove dobi.

Možda te zanima... Kalendar dječjih zubića od rođenja do 12. godine Beba

Za djecu od tri do šest godina, također provjerite ima li zubna pasta 1000 ppm fluora i na četkicu nanesite zubnu pastu veličine graška. Za djecu iznad šest godina, preporučuje se zubna pasta s 1500 ppm fluora i potrebno je nanijeti zubnu pastu na pola četkice

4. Četkajte zube dva puta dnevno

Stomatolozi uvijek naglašavaju: Roditelji bi trebali usaditi naviku četkanja zubi od najranije dobi. "Sva djeca koja imaju zubiće trebaju prati zube najmanje dva puta dnevno", govori dr. Roa-Remulla i dodaje: "Pranje zubića prije spavanja je najvažnije jer ne želite da se dogodi truljenje zuba zbog šećera koji će ostati na zubićima preko noći."

dijete pranje zubi četkica za zube Možda te zanima... Kako odabrati dječju četkicu za zube? Vrtić

Uvedite naviku pranja zubiju ujutro i navečer, prije spavanja. Jednom kada je rutina uspostavljena i vaše dijete je u potpunosti naviknuto na nju, pranje zubića postaje dio svakodnevice. Kako biste pranje zubi učinili što zabavnijim, dopustite djetetu da samo odabere četkicu za zube. Mali pješčani sat i pjesmice također olakšavaju pranje zubiju. 

5. Držite se nezaslađenih slatkiša i grickalica

Ukusi se razvijaju od ranog djetinjstva i zbog toga stomatolozi preporučuju izbjegavanje brze hrane. "Namirnice koje imaju dodani šećer naviknut će dijete na slatku hranu i zbog toga će dijete nesvjesno birati zaslađenu hranu kasnije u djetinjstvu. Uz to, namirnice pune šećera uzrokuju pojavu ranog karijesa", objašnjava dr. De los Reyes.

djeca slatkiši Možda te zanima... Kada je vrijeme za prve slatkiše? Vrtić

Također, djeca mlađa od dvije godine uopće ne trebaju šećer u svojoj prehrani. Osim u hrani, šećer se nalazi i u napitcima poput sokova ili gaziranih pića, stoga nemojte naviknuti dijete na takve napitke i držite se vode, posebno tijekom obroka. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.