Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 07. rujna 2016.

Kojim redom niču trajni zubi?

zubi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U šestoj godini obično se pojavljuje prvi trajni zub, šestica, a nakon toga počinju ispadati mliječni zubi, najprije jedinice, i na njihovom mjestu rast trajni. U slučaju da neki od zubi nije nikao, a to se najčešće događa s gornjim trajnim dvojkama, takva se anomalija rješava ortodontskom terapijom

U dobi od oko pet i pol godina, kada je za očekivati da se počinju klimati mliječni i rasti trajni zubi, kod roditelja se često javlja strah i briga hoće li niknuti svi zubi i hoće li se to dogoditi u zadanom razdoblju. Međutim, kako smo svi mi različiti, tako i naši zubi niču kod svakog različito. 

Prve mliječne zube dijete dobiva između 5. i 7. mjeseca ili kasnije i vrijeme nicanja prvog zuba može se protegnuti i do prve godine života djeteta. Računa se da s dvije i pol do tri godine dijete ima sve mliječne zube i tu završava faza nicanja mliječnih zubi. Do treće godine su u ustima prisutni svi mliječni zubi, njih 20: osam sjekutića, četiri očnjaka i osam molara.

Prva šestica niče u šestoj godini

U šestoj godini života obično niče prvi trajni zub – donji prvi trajni kutnjak, "šestica", koji nema mliječnog prethodnika. Tada mliječna denticija prelazi u mješovitu, jer su istovremeno prisutni i mliječni i trajni zubi.

U dobi između šeste i sedme godine pojavljuju se prve trajne jedinice, a mliječne jedinice ispadaju neposredno prije. Trajne dvojke niču u dobi između sedme i osme, trojke između devete i jedanaeste, četvorke između desete i dvanaeste, a petice između desete i trinaeste godine. Mliječne četvorke i petice ostaju prilično dugo u ustima, pa na njih valja obratiti dodatnu pozornost, jer ti su zubi jako važni zbog čuvanja mjesta za trajne nasljednike.

Ispadanje mliječnih zubi

Mliječni zubi ispadaju neposredno prije izbijanja trajnih. Naime, kako se približava razdoblje nicanja trajnog zuba, postupno dolazi do resorpcije korijena mliječnog zuba (korijen se topi), koji se posljedično rasklimava i ispada. Svaki mliječni zub čuva mjesto svojem nasljedniku, a u slučaju prijevremenog gubitka mliječnog zuba smanjuje se slobodni prostor u koji se treba smjestiti trajni zub.

Prije nego počne smjena zubi, nažalost, ne možemo znati da li postoje zameci svih trajnih zuba, osim da se to provjeri rentgen snimkom, što nije standardni postupak u toj dobi.

Mješovita denticija traje sve do dvanaeste godine života, kada i posljednje mliječne zube (mliječne kutnjake) zamijene njihovi trajni nasljednici (trajni pretkutnjaci). Nakon toga slijedi razdoblje trajne denticije.

Što ako trajni zub ne raste?

Razdoblje nicanja trajnih zubi razlikuje se od osobe do osobe, pa se može dogoditi kasnije ili ranije nicanje pojedinih zubi od uobičajene kronologije nicanja. Međutim u slučaju da nicanje jednog ili više zubi jako kasni, potrebno je potražiti savjet doktora dentalne medicine. Potpuno razvijena trajna denticija broji 32 zuba: osam sjekutića, četiri očnjaka, osam pretkutnjaka i 12 kutnjaka. 

U slučaju da se dogodi da neki od zubi nije nikao, a to se najčešće dešava s gornjim trajnim dvojkama, tada se multidisciplinarnim pristupom - u suradnji sa specijalistom ortodoncije, takva anomalija rješava ortodontskom terapijom.

Pročitajte što se još u razvoju vašeg djeteta događa u dobi od pet i pol godina!

Kada su vašem djetetu počali ispadati mliječni i rasti trajni zubi? Napišite nam u forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.