Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 22. siječnja 2019.

Kako točno izgleda karijes bočice?

djevojčica bočica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Doktorica dentalne medicine mr.sc. Martina Rafaj Krunić objašnjava kako se karijes bočice javlja već od dojenačke dobi zbog slatkih ili mliječno-slatkih napitaka koje djeca piju na bočicu

"Karijes bočice je vrlo česta pojava u dojenačkoj i ranoj dječjoj dobi, samo ime govori od kuda dolazi, a to je zbog slatkih napitaka ili mliječno-slatkih napitaka koje djeca jako vole i najčešće ga piju do četvrte, pete, pa čak i školske dobi na bočicu. Samim time što je slatki napitak u kontaktu s djetetovim prednjim sjekutićima, znači gornjim zubima, dolazi često do karijesa na tim zubima. To izgleda kao crni ili tamnosmeđi zubi, a u području kutnjaka i prednjeg kutnjaka može biti potpuno zdravi mliječni zub", kaže doktorica dentalne medicine mr.sc. Martina Rafaj Krunić te savjetuje kako pomoći djetetu.

dječak bočica Možda te zanima... Zbog slatkog čaja zubići su puni karijesa! Vrtić

"Dijete treba biti spremno na suradnju sa stomatologom, tako da mu on može pristupiti i popraviti takve mliječne zube. Dakle, procedura je kao i kod svakog drugog karijesa mliječnog zuba; uklanjanje karijesa i nadogradnja zubne krune. Danas postoje materijali koji se kompozitno kohezijski nadograđuju isto kao i kod odraslih ljudi na trajnim zubima, tako se može napraviti i na mliječnim zubima. Najvažnije od svega je da dijete nema bolove te da se to sanira na vrijeme i da se ne pretvori i bilo kakav drugi proces", kaže.

Možda te zanima... Treba li popravljati mliječne zube? Vrtić

U videu možete vidjeti i kako to točno izgleda.

 

-

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.