Beba Dojenje 12. rujna 2017.

Istraživanje otkrilo neočekivan utjecaj dojenja na bebine zubiće

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je dokazano kako dugoročno dojenje može imati pozitivni utjecaj na dijete, uključujući i smanjen rizik od debljine, novo istraživanje otkrilo je kakav utjecaj produljeno dojenje može imati na djetetove zube

Prema časopisu Američke pedijatrijske akademije, djeca koja su dojena najmanje dvije godine imaju veću šansu za pojavu karijesa nego ona koja su dojena 12 mjeseci

Istraživanje je provedeno u Brazilu, gdje su znanstvenici proučavali 1,129 djece od pet godina te proučavali njihovu oralnu higijenu. Djeca su bila podijeljena u skupine prema tome koliko su dojena: bile su skupine od 4 mjeseca, 12 mjeseci i 24 mjeseca. 

Otkrili su da 23.9 posto djece ima ozbiljnog problema s karijesom, a djeca koja su bila dojena 24 mjeseca ili dulje, imala su 2.4 puta veći rizik od od karijesa u ranom djetinjstvu nego ona djeca koja su bila dojena manje od godinu dana. Ono što su znanstvenici posebno naglasili je činjenica da su djeca koja su bila dojena između 13 i 23 mjeseca imala puno manji rizik od karijesa

djevojčica bočica Možda te zanima... Kako točno izgleda karijes bočice? Vrtić

"Postoje neki razlozi koji mogu objasniti ovu povezanost", rekla je dr. Karen Glazer Peres, autorica istraživanja. "Prvo, djeca koja su dojena više od 24 mjeseca su najčešće dojena i tijekom noći, na zahtjev. Drugo, češće dojenje i noćno dojenje na zahtjev čini puno teže održavati čiste zubiće u ovom specifičnom periodu."

Važno je brinuti o higijeni zubića

Dr. dent. med. Ivana Cekić, od koje smo potražili komentar na ovo istraživanje, potvrdila nam je da je dojenje najbolji način prehrane djeteta jer na taj način dijete dobiva sve potrebne sastojke u idealnim omjerima.

"Osim onog emocionalnog i nutritivnog uveliko utječe i na pravilan rast i razvoj čeljusti, međučeljusnih odnosa i zubi djeteta. Osim samog hranjenja potreban je i rad donje čeljusti, pri čemu taj prirodni način prehrane potiče rast i razvoj čeljusti", objasnila je te dodala da prehrana majke utječe na kvalitetu i sastav mlijeka što je direktno povezano i s rizikom od nastajanja karijesa kod djece ako se nakon hranjenja zubići koji su iznikli ne tretiraju adekvatnom oralnom higijenom.

Možda te zanima... Kako dojenje utječe na razvoj govora kod djece? Beba

"Današnje studije pokazuju da djeca koja su dojena iznad dvije godine imaju povećan rizik od dobivanja karijesa na mliječnim zubićima jer se dojenje noću najčešće dešava na zahtjev, što onemogućava adekvatno održavanje površine zuba čistim. Ako je uz dojenje uključena i bočica, tada je i veća mogućnost nastajanja tzv karijesa bočice", rekla je stomatologinja.

Američka pedijatrijska akademija preporučuje dojenje beba do godinu dana, a dulje od toga ako i majka i dijete žele nastaviti s dojenjem. No, sada znamo koliko je važno brinuti se o zubićima djeteta ako je dojeno dulje od dvije godine kako bi se spriječila pojava karijesa u ranoj dobi.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.