Beba Razvoj u 1. godini 23315 prikaza 14. veljače 2019.

Kalendar dječjih zubića od rođenja do 12. godine

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo raspored izbijanja zubića, vrijeme kada se mali biseri počinju pojavljivati i kada mliječni zubići počinju ispadati kako bi se napravilo mjesta za one trajne

Čak i prije nego što se beba rodi, zubni pupoljci počinju se razvijati. Ovdje je raspored nicanja zubiju kod prosječnog djeteta. Imajte na umu da se radi o općenitom rasporedu. Sasvim je normalno ako se prvi zubić pojavi nakon 3 mjeseca ili nakon prvog rođendana. Neke bebe su čak i rođene sa zubićima! 

beba zubi zubići grickalica Možda te zanima... 6 simptoma da vašoj bebi možda rastu zubići Beba

Beba

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Od 4. do 7. mjeseca

Počinje rast zubića. Zubno meso vaše bebe može biti otečeno i crveno na mjestima gdje zubići izlaze. Dva srednja zuba na dnu obično su oni koji će prvi narasti. Isto tako, ta dva zubića uglavnom narastu u isto vrijeme.

Od 8. do 12. mjeseca

Isplivaju gornji srednji zubi. Djevojčicama obično narastu prije nego dječacima.  

Od 9. do 16. mjeseca

Pojavljuju se gornji i donji zubi odmah do srednjeg zuba. Zubići se obično javljaju u paru - jedan je na desnoj strani i jedan na lijevoj strani.

Jasličko dijete

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Od 13. do 19. mjeseca

Izlaze prvi kutnjaci na dnu i na vrhu, otprilike u isto vrijeme. Zanimljivo, dječji zubi ili mliječni zubi, su bjelji i manji od trajnih zuba.

Od 16. do 23. mjeseca

Na vrhu i dnu pojavljuju se oštri i šiljasti zubi koje zovemo očnjaci. Ako vaše dijete ne pokazuje nikakve znakove nicanja zubića do 18.mjeseca, razgovarajte s liječnikom. No, ne paničarite, kod neke djece, prvi zubići pojavljuju se tek par mjeseci nakon prvog rođendana.

Od 23. do 31. mjeseca

Polako se pojavljuju skroz stražnji zubi, iliti drugi kutnjaci.

Vrtičko dijete

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Od 25. do 33. mjeseca

Drugi kutnjaci na vrhu dolaze ubrzo nakon onih na dnu. 

3 godine

Vaše dijete ima cijeli set od 20 mliječnih zubića!

4 godine

Čeljust i kosti lica rastu, stvarajući prostor između mliječnih zubi vašeg djeteta kako bi niknuli trajni zubi. 

Školsko dijete

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Od 6. do 12. godine

Vaše dijete počinje gubiti zube. Tijekom ovih godina, njezin ili njegov osmijeh čine i mliječni i trajni zubi. Zubi mogu početi padati bilo kojim redoslijedom, ali moglo bi se dogoditi da mliječne zube izgubi točno onim redoslijedom kojim su se pojavili. Srednji zubi obično ispadnu između šeste i sedme godine, oni sa strane odmah iza njih, do osme godine. S druge strane, kutnjaci mogu ispasti u bilo koje vrijeme nakon njih, ali to će se najvjerojatnije dogoditi kada će vaše dijete imate između 9 i 12 godina. 

12 godina

Vaše dijete ima niz od 28 trajnih, odraslih zubiju. A, ona 4 umnjaka doći će negdje između sedamnaeste i dvadesetiprve godine. 

zubi Možda te zanima... Kojim redom niču trajni zubi? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.