Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 15. lipnja 2016.

Naučite djecu kako pravilno prati zube

pranje zubi
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pranje zuba ne treba predstavlja problem ako tome pristupite na pravi način. I vi perite pred njima svaki dan zube kako bi vidjeli da je to nešto normalno, pa će s vremenom i dobiti želju da vas oponašaju

Pranje zubića vašeg djeteta nije nikakva znanstvena fantastika, ali ponekad može biti izazov kako za roditelje, tako i za dijete koje se mora početi privikavati na taj novi osjećaj i stjecanje rutine. Prije nego što dijete dovoljno naraste za veliko za prvo pranje četkicom, prve zubiće uvijek možete premazati dječjom pastom za zube.

Bebine zubiće čistite gazom prije upotrebe četkice

Također, svaki dan perite zube u prisutnosti djeteta kako bi ono vidjelo da se radi o nečemu što je normalno, pa će s vremenom i samo dobiti želju da vas oponaša i iskusi nešto novo.

Četkajte zubiće dva puta na dan

Od prvih pranja zubića nemojte očekivati temeljito četkanje, već više privikavanje djeteta na taj strani osjećaj. Odaberite četkicu s mekanim vlaknima i na nju stavite vrlo malu količinu paste za zube. S vremenom će dijete naučiti ispljunuti pastu bez gutanja, a kada to bude naučilo, možete postepeno povećavati količinu paste. Previše progutane paste može izazvati laganu mučninu ili čak pojavu mrlja na zubićima.

Naučite dijete kako prati zube

Započnite pranje zuba tako da laganim potezom prijeđete preko zubića. Ako je moguće, ponovite potez nekoliko puta sa svake strane. Četkajte djetetove zube dva puta na dan – ujutro prije doručka i uvečer prije spavanja.

Pretvorite pranje zubića u igru

Dijete će vjerojatno željeti proučiti četkicu za zube i samo isprobati iščetkati ih, što mu naravno morate dopustiti, ali nakon toga ponovo vi uzmite četkicu. Svaki scenarij je moguć, a sve ovisi od samom djetetu. Možda uopće neće htjeti otvoriti usta. Nažalost, ne postoji univerzalna preporuka na koji način postupiti ako dijete ne želi da pere zubiće. Igra u kojoj plišane igračke, roditelji, bake i djedovi, starija braća i sestre četkaju zube, može pomoći.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.