Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 25. svibnja 2017.

Jednogodišnjak već ima sve zube. Je li to normalno?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr. dent. med. Ivana Cekić objašnjava kada djetetu počinju nicati mliječni zubi i kojim redoslijedom rastu

Imam sina starog jednu godinu i 2 mjeseca i ima sve zube, zadnji su mu nikli četvorke za prvi rođendan, sad u niču petice. Malo sam zabrinuta dali je to normalno?

Postoji standardna tablica redoslijeda nicanja mliječnih zubi koja služi kao orijentir kako bi mogli kontrolirati uranjeno ili kasnije izbijanje pojedinih zubića. Naravno da se taj interval nicanja razlikuje od djeteta do djeteta i jako je individualan.

Kod vašeg djeteta se vjerojatno radi o ranijem nicanju svih zubića što nikako nije loše, ali sigurno nije ni uobičajena slika stanja zubi jednogodišnjaka. Kako je ova dob vrijeme za prvu posjetu doktoru dentalne medicine, predlažem vam da napravite prvi pregled kako bi dobili potvrdu da je sve u redu.

beba zubi Možda te zanima... Kojim redom izbijaju mliječni zubi? Beba

Prve mliječne zube dijete dobiva između 5 i 7 mjeseca ili više i taj interval nicanja prvog zuba se može protegnuti i do prve godine djetetovog života te se razlikuje od djeteta do djeteta.

Ako gledamo u prosjeku raspored nicanja mliječnih zubi ide ovako: Prvo niču donje jedinice oko 6. mjeseca, a zatim s 9 mjeseci gornje jedinice i dvojke, nakon 12. mjeseca donje dvije dvojke, slijede s 14 mjeseci gornje pa donje dvije četvorke, pa s 18 do 20 mjeseci gornje i donje trojke. Zadnji mliječni zubići koji niču su kutnjaci (petice) pa je njihov očekivani dolazak s dvije i pol godine pa do navršene treće godine djetetova života. Računa se da sa dvije i pol do tri godine dijete ima sve mliječne zube što znači da ih je sveukupno 20 - 8 sjekutića, 4 očnjaka i 8 molara.

dijete beba Možda te zanima... Zašto s godinu i pol ima samo sedam zubića? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.