Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. travnja 2021.

Kako prepoznati kad je dijete spremno učiti slova?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca koja razlikuju crteže od pisanih riječi i, iako ne čitaju, mogu prepoznati kad je riječ krivo izgovorena, spremna su za učenje

Prije polaska u školu dijete bi trebalo znati čitati i pisati. Uobičajena praksa je da se dijete počne učiti ovim vještinama oko pete godine. Novo istraživanje provedeno u SAD-u ukazuje na drugačije rezultate. Djeca koja razlikuju jednostavne crteže od pisane riječi, mogla bi biti spremna za ranije lekcije čitanja.

Trebaju li djeca naučiti čitati i pisati prije škole?

Od najranije dobi imaju vještine čitanja

"Na temelju dobivenih rezultata, izgleda da je već u ranoj dobi moguće utvrditi koja djeca dobro napreduju u pismenosti i vještinama čitanja, a kojoj treba posvetiti više vremena", objasnila je Rebecca Treiman, profesorica dječje razvojne psihologije na Washington University u St. Louisu i jedna od autorica studije za Independent. Dodala je da je istraživanje koje će uskoro biti objavljeno u Child Development pokazalo da djeca iznenađujuće rano pokazuju znanje o osnovama pisanja.

mama, djeca, šuma Možda te zanima... Logopedinja: Djecu ne treba rano učiti čitati i pisati, ove vještine puno su važnije Vrtić

djevojčica  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Već od treće godine mogu učiti čitati

U studiji se proučavalo 114 djece, starosti od 3 do 5 godina. Nijedno dijete koje je sudjelovalo nije bilo formalno poučavano čitanju ili pisanju. U prvom testu je jedan od istraživača čitao napisanu riječ. Nakon toga je lutka pročitala istu riječ netočno. Na primjer, kad je riječ pas pročitana kao psić, dosta djece je primjetilo razliku. Sličan test koji je uključivao crteže pokazao je da su djeca češće rekla da je lutka u pravu kad je korištena drugačija riječ. Istraživači vjeruju da do toga dolazi, jer djeca koja još ne mogu čitati, ipak razumiju da pisana riječ predstavlja jednu jezičnu jedinicu, za razliku od crteža. 

Koje su vještine potrebne da bi dijete naučilo čitati i pisati?

Takvi rezultati mogli bi promijeniti kad će djeca početi s učenjem čitanja. Sad djeca u prosjeku nauče čitati s 5 godina, ali stručnjaci vjeruje da bi trebalo testirati već 3-godišnjake kako bi se vidjelo jesu li njihove jezične vještine dovoljno razvijene kako bi počeli ranije. 

Možda te zanima... Što sve dijete treba znati prije polaska u školu? Vrtić

Pratite svoje dijete

"Pravo vrijeme za učenje brojki ili slova je vrlo individualno. Najbolje je pratiti svoje dijete i gledati kad samo pokaže interes i zanimanje", kaže psihologinja Martina Gajski. Iako se dob od pet godina najčešće navodi kao vrijeme kad bi djeca trebala početi učiti brojke i slova, kod neke djece interes za učenjem javlja se vrlo rano, a kod neke kasnije.

 Za dijete je dobro da vam je kuća puna knjiga

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.