Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 01. ožujka 2021.

Pet savjeta kako pomoći djeci da se riješe straha od mraka

Foto: Shutterstock ;Noćne more i strahovi u djece
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se on s godinama umanji ili nestane u potpunosti, strah od mraka još uvijek je jedan od vodećih strahova. Upravo zbog toga, donosimo ti pet načina kojima možeš pomoći svojoj djeci prijeći preko istoga.

Nova studija, provedena u Americi, na 122 osobe u svojem je zaključku ponudila jedan iznenađujući podatak. Naime, čak 54 % odraslih osoba mrak uvrštava u svojih pet glavnih strahova. Stoga ne čudi činjenica da i mnoga djeca razviju strah od istoga te zamišljaju čudovišta ispod svojih kreveta i vide zastrašujuće sjene. No, evo pet jednostavnih načina kako sljedeći put možeš pomoći svojem mališanu!

Možda te zanima... Što se događa kad djeca čitaju u mraku? Školarci

Poslušaj svoje dijete

Prvi korak svakog roditelja trebao bi biti ozbiljno shvatiti djetetov strah i saslušati ga. Na njegove tvrdnje o čudovištu ispod kreveta nemoj odmah reagirati odlaskom do kreveta i rečenicom kako 'tamo nema čudovišta'. Ta bi ih izjava mogla navesti na pogrešan zaključak, onaj da čudovišta ispod kreveta zaista postoje i da su ona nešto što (roditelj) treba 'otjerati'.

Umjesto toga, pitaj ga zbog čega se točno osjeća uplašeno i pokaži mu da razumiješ njegove strahove.  Najvažnije je djetetu pokazati da je na sigurnom i reći mu kako si ti tu za njega, u bilo kojem trenutku u kojem se osjeća prestrašeno, prenosi Bright Side

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ;Kako postići da dijete postane, ali i ostane motivirano za rad i suradnju?

Pohvali njegovu hrabrost

Istraživanja su pokazala da pozitivne afirmacije mogu promijeniti način na koji razmišljamo. To znači da ako sama sebi nekoliko puta kažeš nešto pozitivno, s vremenom ćeš početi vjerovati u to. Dakle, ako svojem mališanu uputiš pozitivne riješi, pohvališ ga kako je hrabar u svojem suočavanju sa strahom, to bi mu zaista moglo i pomoći u tome da ga prevlada.

Pet najčešćih dječjih strahova

Poigraj se s noćnim svjetiljkama

Postoji mnogo kreativnih noćnih svjetiljki koje mogu pomoći tvojem mališanu da se opusti i osjeća sigurno. Primjerice, postoje noćna svjetla u obliku određene životinje, biljke, a postoje i projektori koji na okolne zidove projiciraju sliku  primjerice noćnoga neba – zvijezda i Mjeseca. Upravo one, noć i mrak mogu učiniti zanimljivim dijelom dana.

No, ako se ipak odlučiš na običnu svjetiljku, pripazi da je ona pozicionirana tako da ne stvara zastrašujuće sjene. Također, važno je napomenuti i kako svi spomenuti uređaji mogu ometati san tvojega mališana, stoga je najvažnije pronaći rješenje koje najbolje odgovara njemu.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pretvori mračnu sobu u zanimljivu igraonicu

Tvoje dijete možda mrak doživljava kao nešto zastrašujuće i opasno, stoga možeš promijeniti način na koji on vidi svoju sobu i kako se osjeća kada je u njoj mrak. Na primjer, možete zajedno organizirati lutkarsku predstavu u mraku, poigrati se sa svjetlećim štapićima ili narukvicama, a čak možete zajedno i odjenuti odjeću s grafikama koje svijetle u mraku ili poigrati se sa šminkom koja svijetli u mraku. Dijete bi u tom slučaju moglo početi povezivati tamu s nečim što može biti zabavno, a to će rezultirati s umanjenim osjećajem straha.

Možda te zanima... Noćna mora i noćni strah: Koje su razlike i kako pomoći djetetu Vrtić

Pokušaj s ovim trikom od 10 sekundi

Razlog zbog kojeg se tvoje dijete boji mraka možda se zapravo ne temelji na strahu od same tame, već je mogući problem u prijelazu u tamu iz prethodno dobro osvijetljene prostorije. Kad se iznenada isključi svijetlo, ljudsko oko treba nekoliko sekundi da se prilagodi na novonastalu situaciju. Možda je to trenutak u kojem tvoj mališan počinje osjećati strah.

Ako je, postoji trik kojim možeš djetetu pomoći da se lakše prilagodi tami. Zamoli ga da zatvori oči dok su svjetla još uvijek upaljena. Zatim ih isključi, stavi ruke djetetu na oči i zamoli ga da broji do 10 s tobom. Kad završi, zamoli ga da otvori oči. Kad to učini, soba mu se neće činiti toliko mračnom, pogotovo ako će u njoj biti i zanimljiva noćna svjetiljka.

Možda te zanima... Uz ovu vježbu tvoje dijete će pobijediti strahove i odmah se smiriti Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.