Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 18. siječnja 2021.

'Luka i tajna zdravog zuba': Interaktivna slikovnica uz koju će dijete pobijediti strah od zubara

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Edukacija djece o važnosti oralne higijene, a ujedno i pronalaženje načina za borbu protiv straha od stomatologa je itekako važan zadatak. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, stanje oralnog zdravlja kod djece procjenjujemo nalazom karijesa, dok kod odraslih uz karijes procjenjujemo i stanje parodonta

U radu s djecom, a u okviru svoje stomatološke prakse, doktorica Dubravka Matančević došla je do zaključka kako najmlađi pacijenti jako dobro prihvaćaju slikovite priče o njezi i liječenju zubi. Kako u Hrvatskoj ne postoji projekt te sadržaj novijeg datuma koji će educirati djecu o oralnoj higijeni, ali i radu dentalnih djelatnika, doktorica Matančević je odlučila kreirati edukativno-interaktivnu slikovnicu Luka i tajna zdravog zuba.

Dentalni stolac je u priči svemirski brod

Slikovnica sadrži priče u kojima se na jednostavan te djeci zanimljiv način pojašnjava kako se pripremiti za dolazak kod stomatologa, kako izgleda dentalni pregled i kako brinuti o oralnoj higijeni. Primjerice, dentalni stolac je opisan kao svemirski brod, a zvuk bušilice kao zujanja pčele.

'Kroz priču i zanimljive ilustracije se kod djece poboljšava razumijevanje zašto je važno prati zube, ići kod stomatologa, a samim time se povećava njihova motivacija za brigu o dentalnom zdravlju. Priču prati i zanimljiva pjesmica koju je napisala dentalna asistentica Jadranka Jurišić. Samim time ova slikovnica predstavlja krunu suradnje dentalnog osoblja, odnosno doktora i asistenata, i još jedan alat u borbi protiv karijesa', kaže doktorica Matančević.

 | Author: Promo Foto: Promo

Slikovnica je interaktivna pa ju dijete može obojati, napisati svoje ime te ime doktora ili doktorice. Uz slikovnicu je pripremljen i stručni vodič, odnosno upute za roditelje, a iste se mogu izdvojiti jer su umetnute u samu slikovnicu. Za ilustracije je zaslužna Vanda Ćižmek, a u slikovnici se nalazi i QR kod čijim učitavanjem putem mobilnog uređaja se dolazi do video sadržaja postavljenog na YouTubeu.

Slikovnica Luka i tajna zdravog zuba je izrađena od recikliranog papira te predstavlja u potpunosti hrvatski proizvod. Naručiti se može putem Facebook stranice ili putem ordinacije.

Dok zapadne i sjeverne europske zemlje bilježe trend smanjenja karijesa, u državama istočne i srednje Europe to i dalje ostaje javnozdravstveni problem. Hrvatska je zemlja s najvišim KEP indeksom u Europi. KEP indeks je broj zuba s karijesom, zuba s ispunom i broja izvađenih zuba. Prosječni KEP indeks dvanaestgodišnjaka kod nas iznosi 3,99 (Podaci HZJZ iz 2016.). Od zemalja EU, jedino Bugarska ima višu vrijednost KEP indeksa (4,4).

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.