Beba Uz mamu i bebu u prvoj godini 21. rujna 2022.

Kako bebi olakšati strah od odvajanja i što možeš učiniti?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Strah od odvajanja od roditelja ili separacijska anksioznost normalna je i prirodna reakcija djeteta. Ono što trebaš imati na umu jest da je to normalan dio dječjeg razvoja koji se najčešće pojavljuje kad se bebina neovisnost i pokretnost poveća.

Svaki roditelj koji se mora odvojiti od malog djeteta i zatvoriti vrata iza sebe zna koliko je to bolno za dijete, ali također zna i da dijete mora proći tu fazu te da će s vremenom sve biti bolje. U dobi od 6 do 8 mjeseci većina beba počinje izražavati separacijski strah. Beba će zbog tog osjećaja protestirati u dvije situacije – u prisutnosti nepoznatih osoba i zbog odvajanja od roditelja. 

Prati razvoj svoje bebe po mjesecima u prvoj godini života kroz edukativan videoserijal sa stručnjacima, članke i blogove poznatih mama. Pampers i missMAMA stručno i s ljubavlju vode mamu i bebu kroz prvu godinu.

Što je strah od odvajanja ili separacijska anksioznost?

Kada se beba ili malo dijete boji odvajanja od roditelja i pokazuju strah to se zove separacijska anksioznost. To je normalan dio dječjeg razvoja i često se počinje pojavljivati kada se poveća bebina mobilnost i neovisnost. Stručnjaci kažu da neće svako dijete osjetiti taj strah, a neki će ga tek osjetiti kasnije između 18. i 24. mjeseca starosti.

Između četvrtog i devetog mjeseca beba razvija snažnu povezanost sa svojim roditeljima. Tada počinje shvaćati da stvari i ljudi postoje i kada ih ne ona vidi, koncept koji se naziva "stalnost objekta". Također to znači da ih žele što prije u svojoj okolini te pokazuju svoje osjećaje. Ova faza se pojavljuje naglo i bez upozorenja, a tvojem mališanu u trenucima odvajanja izgleda kao da je kraj svijeta. 

Kako izgleda strah od odvajanja?

Nije važno jesi li otišla u drugu prostoriju ili na ulicu, tvoja beba pretpostavlja da ste otišli zauvijek. Bebe smatraju da su njihovi roditelji produžetak njih samih, pa kada se razdvoje, osim što osjećaju da odlazi jedan dio njih, oni misle da se roditelji nikad neće vratiti.

Bebe i mala djeca koja osjećaju strah od odvajanja mogu se uzrujati, plakati, penjati po tebi, ignorirati druge odrasle osobe ili doživjeti ispad bijesa. Također mogu se uzrujati kada sretnu neku nepoznatu osobu. To postane vrlo uznemirujuća kombinacija i za roditelja i dijete.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kako olakšati tu razvoju fazu kod djeteta?

  • Budi jasna - objasni djetetu točno što se događa u skladu s njegom dobi
  • Pripremi dijete - odvoji dovoljno vremena prije odlaska kako bi djetetu objasnili što može raditi dok vas nema
  • Zbrini dijete - provedi neko vrijeme zajedno prije odlaska kako bi se dijete osjećalo ugodno dok vas ne bude
  • Omiljene igračke - pobrini da s njim budu igračke koje će mu pružiti utjehu
  • Neka tvoj pozdrav bude sladak i kratak - nemoj odugovlačiti odlazak, nakon što se pozdravite, brzo otiđite
  • Budi samopouzdana i pozitivna - to će pomoći djetetu da osjeti samopouzdanje
  • Učini male distrakcije - možeš djetetu predložiti sa samo zatvori vrata iza tebe
  • Razgovaraj s djetetom kada se vratiš - neka dijete zna da ste se vratili i razgovarajte s njim
  • Razvijaj povjerenje i rutinu - dijete će s vremenom puno lakše podnositi tvoje odlaske jer će znati da se vraćaš
  • Čitaj priče u kojim netko odlazi i pozdravlja se - pronađi priče primjerene djetetovoj dobi u kojima se pozdravlja i odlazi, ali i vraća, tako će dijete lakše shvatiti da su i ponovni susreti ugodni
  • Koristi fraze koje će dijete ohrabriti - nađi izraz koji se djetetu sviđa i koristi ga u takvim situacijama
Možda te zanima... Noćna mora i noćni strah: Koje su razlike i kako pomoći djetetu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.