Roditelji Sretna mama 04. siječnja 2021.

'Djetetu nisu važne informacije o potresu, ali mu je važno da se uz vas osjeća sigurno'

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako s djecom razgovarati o potresu i kako se ponašati savjetuje mag.soc./phil. Iva Brčić, međunarodno priznata The Happiest Baby certificirana edukatorica

Koliko je moguće budite mirni. Vi ste im primjer kako se nositi u stresnim i opasnim situacijama. Međutim, nemojte skrivati svoje emocije. Recite im da vas je strah i objasnite zašto. Dajte i djeci priliku neka izraze svoju zabrinutost i strah. Neka nacrtaju ono što ih plaši ili pak možete kroz igru proći cijeli događaj.

Objasnite djeci što se dogodilo. Starijoj djeci pokažite neki edukativni video s YouTubea. Ima jako zgodnih videa koji će djeci na jasan i zabavan način objasniti što je to potres, zašto se događa i što može očekivati nakon njega. Kada se bolje upoznamo s onim što nam je nepoznato, tada je strah manji. Izbjegavanje razgovora o potresu ili uvjeravanje da se više neće dogoditi neće pomoći. Tako dijete može samo još više biti uplašeno ili izgubiti povjerenje u vas ako se potres ponovo dogodi.

Možda te zanima... Odgojiteljice o potresu: Ne znamo ni gdje su naše obitelji i kako su, samo tješimo uplakanu djecu Vrtić

Manja djeca neće razumjeti sve što im govorite vezano za potres, ali će čitajući vaš govor tijela, promatrajući vašu mimiku lica i slušajući vaš ton glasa dobiti poruku. Malom djetetu nisu važne informacije o potresu, ali mu je važno da se uz vas osjeća sigurno, da zna da ćete ga zaštiti i sl. Zato je važno da ste iskreni u razgovoru s djecom jer ako uvide nesklad između onoga što govorite i kako se ponašate, samo će se više zbuniti i dodatno uplašiti.

Smijte se, grlite i dišite. Čim malo razvučete usta u osmjeh, bolje se osjećate i tu pozitivnu energiju širite i na svoju djecu. Zagrljaj od 20 sekundi umiruje, eliminira stres i strah kako kod odraslih tako i kod djece. Disanje na trbuh će pomoći vama i djeci da se smirite u svega nekoliko sekundi. 3 do 5 puta duboko udahnite na nos, pri čemu se trbuh treba napuhnuti što je više moguće. Svaki izdah ide na usta dok ne ispustite sav zrak, pri čemu možete ispuštati i zvuk poput šššš kako bi dodatno otpustili napetost. Na ovaj način cijela pluća obogaćujemo s kisikom i smanjujemo stres u cijelom tijelu.

Možda te zanima... Praktični trikovi za otpuštanje tjeskobe i straha, opuštanje i lakši san Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.