Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 05. ožujka 2021.

Noćne more: Pet koraka koji će pomoći tvojem mališanu

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nešto veoma jednostavno, kao što je čitanje knjige prije spavanja, može smanjiti pojavu noćnih mora, a u nastavku ti donosimo još pet različitih načina kojima se cijela obitelj može poslužiti i koristiti ih za kvalitetan san svih ukućana.

Noćne more česta su pojava među malom djecom, a dijete koje neprestano plače ili trči u roditeljsku sobu usred noći može biti prilično umarajuće, pa čak i iritantno za neke roditelje. No, činjenica jest da gotovo 50 % djece doživljava noćne more, a znanstvenici su odlučili na jednom mjestu skupiti najbolje savjete kako roditelji tome mogu stati na kraj.

noć strah krevet Možda te zanima... Kad vas probudi dječji vrisak: noćne more i noćni strahovi Vrtić

Razgovaraj sa svojim djetetom “oči u oči”

Ako tvoje dijete noćima neprestano budi ružan san, možda je uz njega vezan neki oblik traume. Iako bi većina roditelja na to odgovorila s: "To je bila samo jedna noćna mora, vrati se na spavanje", ti učini drugačije.

Najbolji način na koji možeš pomoći svojem djetetu jest da s njim vodiš strpljiv i razuman razgovor. Pitaj ga što ga je to točno uplašilo i umiri njegove emocije. Također, podsjeti ga da iako se taj san možda čini stvarnim, on to zapravo nije. Riječi umirenja sjajan su način za uspavati dijete i vratiti ga nazad na spavanje.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ukloni ono zbog čega osjećaju strah

Uzrok straha kod djeteta ponekad može biti nešto s čim se dijete susrelo, poput scene iz horor filma. Ako je to u pitanju, možda je najbolje neko vrijeme kontrolirati medijski sadržaj kojem dijete ima pristup. No, to nije dugoročno rješenje.

Iako svoje dijete ne možeš čitav život štititi od određenih medijskih sadržaja, ono što možeš napraviti jest naučiti ga da ta mračna sjećanja pretvori u nešto pozitivno. Primjer situacije može biti – ako je tvoje dijete gledalo film s čudovištima – objasni mu da ona nisu stvarna ili mu pomogni smisliti pjesmicu o njima ili riječi koje će izgovoriti kako bi se mališan osjećao hrabrijim ili jačim od njih. Također, pomozi djetetu da prepriča situaciju iz svojega sna, no dovršite ju sa sretnim završetkom.

Što bebe sanjaju i imaju li noćne more?

Provodi redoviti raspored spavanja

Studije su pokazale da neredovite navike spavanja i nedostatak sna mogu znatno povećati rizik pojave ružnih snova. Dakle, kvalitetna dnevna i noćna rutina mogu umanjiti šanse od pojave novih noćnih mora.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Prije spavanja osiguraj umirujuću, ali pozitivnu energiju za dijete

Kad je dijete opušteno, lakše pada u dublji san. Stoga, kako bi mu pomogla da se smiri, 30 minuta do sat vremena prije spavanja osiguraj da dijete nije u kontaktu s bučnim ili zastrašujućim stvarima.

Možeš mu pustiti umirujuću glazbu ili možete zaigrati društvenu igru. Te aktivnosti omogućuju djetetu da opusti um i tijelo prije nego što utone u san.

Nemoj se bojati zatražiti pomoć

Iako postoji niz preventivnih mjera za postupanje s djecom koja imaju noćne more, postoje slučajevi u kojima će se ipak trebati okrenuti prema stručnoj medicinskoj pomoći. Noćne more česta su pojava, pogotovo kod djece koja se nose s problemima s mentalnim zdravljem, a kada je u pitanju sigurnost tvojega djeteta sastanak s obiteljskim liječnikom ili psihologom u tom slučaju može biti od velike pomoći.

beba, strah Možda te zanima... Pet najčešćih dječjih strahova Vrtić noćna mora djevojčica Možda te zanima... Ima li vaše dijete noćne more? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.