Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 24. rujna 2019.

Starije dijete ne želi spavati od kad je došla beba

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama traži savjet jer 18-mjesečno dijete ne želi spavati popodne, navečer ide spavati oko ponoći i stalno ga mora na silu buditi. Sve s epromijenilo prije mjesec dana, kad je došao i novi član obitelji

Mama sam sina starog 18 mjeseci. Naš problem je njegovo spavanje već mjesec dana otprilike. Naime, popodne odspava 2, 3 sata. Kad god da se probudi, ide spavati u ponoć i moram ga na silu buditi u 9 ujutro. Mučim i sebe i njega jer imamo još jednu bebu od mjesec dana. Pokušali smo sve. Pustila ga da spava koliko hoće, probudio se u 12 popodne i nije spavao cijelo popodne. Zaspao je u 8 navečer i bila sam sretna ali....probudi se u 11 i opet je budan do ponoći ili 1 sat u noći. Svi govore da je gladan, nahranim ga u pol 10 i ni to ne pomaže. 

Čitajući vaše pitanje, postavlja mi se pitanje oko večernjeg odlaska na spavanje, kako to da vaš sin ide tako kasno spavati. Naime, dijete može osjećati umor ili ga ne osjećati, to je djetetova biološka regulacija. No, kada će dijete krenuti na spavanje i koliko traje ritual uspavljivanja je odluka roditelja te zaista smijete mirno odrediti koje je to vrijeme kad se ide na spavanje. Ne možete ga tjerati da zaspi jer to nije njegova volja, ne može zaspati na silu, ali možete imati vrijeme i ritual oko uspavljivanja.

spavanje dijete spava Možda te zanima... Koliko je djetetu potrebno sna? Beba

Važno je dozvoliti djetetu da ne mora zaspati, da može ležati u krevetu budno, maziti ga, ljuljati, čitati priče, pjevušiti i slično. Ritam spavanja i budnosti se mijenja kako dijete raste i razvija se te je moguće da se radi opet o fazi u kojoj dijete iznova uspostavlja neki svoj ritam. Također, moguće je da postoji poveznica između rođenja drugog djeteta i ne spavanja vašeg sina jer kažete da on ima problem sa spavanjem oko mjesec dana, a i drugo dijete je staro mjesec dana. Možda se vaš sin "bori" i ne želi zaspati jer primjerice želi biti s vama stalno, no to su samo neke hipoteze. I onda kad napokon zaspi, dugo spava jer mu je potreban san. Također, ima djece koja imaju manju ili veću potrebu za snom te je to vrlo individualno.

Možda te zanima... Kad je došla beba, stariji sin je postao nemoguć Vrtić

Sugerirala bih vam da pokušate napraviti neki raspored dnevnog i noćnog odlaska na spavanje i imate povjerenje u svojeg sina da će on u nekom trenutku prihvatiti okvire koje ste mu postavili te će unutar njih imati osjećaj sigurnosti da se može opustiti i zaspati. Vrlo je teško ostati smiren uz dvoje male djece te bi bilo jako važno da tražite pomoć od okoline ako imate nekoga tko bi vam mogao uskočiti i preuzeti na sebe barem dio uspavljivanja i postavljanja granica, odnosno okvira.

djeca beba brat Možda te zanima... Može li se izbjeći bratska ljubomora zbog rođenja bebe? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.