Školarci Prehrana školarca 22. srpnja 2016.

Današnje djevojčice imaju deset cm širi struk nego prije 30 godina

Djevojčica s hamburgerom
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje pokazuje da je pretilost zavladala svijetom te da prijeti sve većem broju ljudi. Stručnjaci vjeruju da taj problem počinje još u školi jer djevojke, za razliku od dječaka, češće izbjegavaju satove tjelesnog odgoja

Sve veća zastupljenost pretilosti u svijetu utječe i na djevojčice u razvoju. Tako je opseg struka 11-godišnje djevojčice sedamdesetih godina u prosjeku iznosio 58,92 centimetra, dok u današnje vrijeme taj prosjek iznosi 70,1 cm. Slično kao i u slučaju djevojčica, povećali su se i obujmi struka dječaka, pa se opseg struka dječaka i djevojčica u današnje vrijeme izjednačio.

Ali, kada se radi o dječacima, rast veličine obujma nije bio toliko intenzivan i ekstreman, a tome u prilog govori i podatak da su dječaci sedamdesetih godina imali struk obujma 61,46 centimetra. Upravo te brojke ukazuju na veliki mogućnost da će u budućnost upravo djevojke voditi bitku s viškom kilograma, dok će se s tim problemom suočavati nešto manji broj dječaka.

Je li moja kći preteška i previsoka za svoju dob?

Profesor Klim Mcpherson, stručnjak za pretilost sa Sveučilišta u Oxfordu, upozorava da mladi ljudi, naročito žene, znatno skraćuju životni vijek nekvalitetnom i prekomjernom prehranom. Današnje društvo vrlo je sklono vježbanju i vođenju brige o zdravlju, ali usprkos svim naporima žene i dalje naginju skupljanju viška kilograma. Stručnjaci vjeruju da taj problem počinje još u školi jer djevojke, za razliku od dječaka, češće izbjegavaju satove tjelesnog odgoja te se nevoljko pridružuju sportskim aktivnostima.

6 namirnica koje djeca ne smiju jesti često

Za potrebe istraživanja tvrtke Select Research prikupljene su mjere čak dvije i pol tisuće djece starosti od četiri do 17 godina. Osim sve većeg problema s debljinom, uočeno je i da djeca u svakom desetljeću postaju sve viša. Tako je 11-godišnja djevojčica u prosjeku visoka 149,86 centimetara, a dječak iste dobi visok je prosječno 147,32 centimetra.

Kako možete prepoznati da vam je dijete pretilo?

Richard Barnes, stručnjak iz tvrtke Select Research kaže: "Rast obima struka od 1978. godine do danas pokazuje da su djeca sve veća. Međutim, povećanje visine i opsega prsa pokazuju da su djeca tijekom tih godina narasla na više načina."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.