Razvojna faza djeteta: Školarci:

Pregledaj
Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 17. svibnja 2013.

Dijete puno samopouzdanja, ali i suosjećanja

Timeline fotke, školarci
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osmogodišnjaci su već samostalni i imaju dulju koncentraciju, razvijenije su im kreativne vještine i imaju jači osjećaj za sebe. U ovo vrijeme vaše dijete počinje razvijati vlastite interese i mišljenja. Može opisati svoje ideje i sudjelovati u razgovorima odraslih. Djetetu ove dobi lakše je postaviti se na tuđe mjesto i razumjeti kako se netko drugi osjeća. Manje je koncentrirano na sebe i više suosjeća s drugima.

Kod svog djeteta vjerojatno primjećujete da više nije nespretno i da ima više kontrole nad svojim pokretima. Dijete ove dobi voli pomagati u kućanskim poslovima poput kuhanja, a može koristiti osnovni kuhinjski pribor. Neovisno je i otvoreno i ima sve više samopouzdanja, lako mu je objasniti svoja iskustva, misli i osjećaje i voli voditi dulje razgovore preko telefona.

Prijateljstva su u ovoj dobi puno važnija i djetetu je važno što drugi misle o njemu. Iako su mnogim osmogodišnjacima najbolji prijatelji istog spola, druže se i sa suprotnim spolom i javljaju se prve simpatije, ali većina to skriva od drugih. Vole pravila i igre u društvu i vole se međusobno natjecati.

Pokušajte ograničiti pritisak vršnjaka

Osmogodišnjaci su povezaniji sa svojim vršnjacima i više se uspoređuju s njima. Možda će odjednom pokazivati više interesa za nešto što voli njegov najbolji prijatelj ili prijateljica, a prestati se baviti nečim što ga je još jučer oduševljavalo.

Pritisak vršnjaka ne može se spriječiti, a može mu pomoći da se lakše uklopi u društvo. Vlastito mišljenje također je važno, zato roditelji moraju poticati razvoj djetetovih vještina i interesa, kao i naglasiti da je ponekad dobro biti različit od drugih.

Što kad vam stalno upada u riječ?

Vaše dijete vjerojatno vas zabavlja pričama u kojima detaljno opisuje sve što mu se dogodilo. Budući da ima razvijenije misaone i govorne vještine, može detaljno opisivati, razumije pravila i može razmišljati o razvoju događaja. Nisu sva djeca jednako brbljava, a introvertirana djeca, iako ne razgovaraju puno s drugima, razmišljaju isto.

Nestrpljivost je česta kod osmogodišnjaka, a zbog nje se može pojaviti i navika prekidanja drugih u razgovoru. Dijete prekida druge i upada u riječ kad je previše uzbuđeno zbog nečeg ili kad traži pozornost. Objasnite mu da mora pričekati svoj red u razgovoru, kao što čeka tijekom igre. Recite mu da stoji uz vas dok ne prestanete govoriti, ili da vas lagano povuče za rukav, ili kaže "Oprosti" prije nego što vas prekine.

"Mrzim te!"

Roditelju je teško čuti kada mu dijete kaže "Mrzim te", čak i kada je to reklo u ljutnji. Kako protumačiti ove riječi? Neka djeca naviknu se na iskazivanje osjećaja ljutnje uz pomoć takvih rečenica, a posebno kad zahtijevaju nešto. Često ih potaknu osjećaji krivnje ili ljutnje, a dijete može slučajno čuti ovakve riječi i ponavljati ih.

Dijete u ovoj dobi svijet još vidi crno-bijelo i ide u ekstreme. Kad je sretno, voli vas, a ako je tužno, sklono je ponašati se potpuno suprotno. Izraze mržnje i ljutnje nemojte shvaćati doslovno, jer to su vjerojatno samo izrazi trenutnog nezadovoljstva.

Predškolci često plaču jer nemaju strpljenja i znaju da će tako privući pozornost roditelja. Starija djeca ponekad imitiraju mlađeg brata ili sestru, ili plaču kako bi dobili ono što žele, posebno kada su bolesni ili loše volje. Želite li spriječiti plačljivost, najprije pokušajte saznati razlog. Ako je dijete plačljivo samo kad mu je dosadno, recite mu da ne volite plačljiv govor i da ga razumijete samo kad govori normalnim glasom.

Zanimaju ih strašne priče

Iako se još prije dvije godine bojalo čudovišta ili spavanja u mraku, vaše osmogodišnje dijete priča strašne priče o duhovima? Vaše dijete sada voli uzbuđenje i vježba vlastitu hrabrost, a vrištanjem oslobađa svoje osjećaje. Voli se igrati s drugom djecom i uživljavati u strašne priče i sve to zajedno proživljavati.

Neka djeca još mogu biti osjetljiva i imati noćne more, a ovdje je prisutan i pritisak vršnjaka. Većina djece ove dobi zna razliku između mašte i stvarnosti, ali pripazite na to što gledaju i čuju u društvu starije djece.

Osobna higijena

Djeca su sve ranije svjesna svog izgleda i žele se uljepšavati, što posebno vrijedi za djevojčice koje će možda već sad htjeti depilirati noge ili čupati obrve. Možete joj objasniti da je premlada, a ako vam kaže da sve njezine prijateljice to rade, recite joj da ne mora u svemu imitirati druge.

Mnogi osmogodišnjaci znaju se kupati ili tuširati sami, ali znaju pretjerivati s količinom šampona i gela za tuširanje i vodom. Naučite dijete da redovito mijenja donje rublje, koristi dezodorans i redovito reže nokte (vjerojatno mu još treba vaša pomoć pri rezanju noktiju na dominantnoj ruci).

Tjelesna aktivnost pomaže u izgradnji samopouzdanja

Kod malog djeteta samopouzdanje se gradilo na temelju onoga što je čulo od odraslih, a sada puno toga ovisi o mišljenju vršnjaka. Pomognite svom djetetu da izgradi samopouzdanje jer će se tako osjećati voljeno i sigurno. Pazite na vlastite komentare u vezi djetetovog izgleda i nemojte mu vi određivati kakvu frizuru ili odjeću mora nositi.

Potaknite dijete da se počne baviti sportom i tjelesnom aktivnošću kako bi se osjećalo bolje i fizički i psihički. Ohrabrite ga da se bavi aktivnostima koje ga zanimaju i druži s vršnjacima s kojima dijeli interese, pa čak i ako ga zanimaju aktivnosti koje nisu tipične za njegov spol. Nemojte ga uspoređivati s drugima, već mu pružite potporu i cijenite ga zbog njegovih osobina i uspjeha.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.