Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 29. srpnja 2016.

Kako društvene mreže utječu na djevojčice?

laptop curice
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U novoj studiji istraživali su efekte dva faktora koji utječu na razvoj poremećaja prehrane kod djevojčica. U istraživanju je sudjelovala grupa od 248 djevojčica dobi od 12 do 19 godina

Novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Haifa je pokazalo da što više vremena djevojčice provedu na Facebooku, veći je rizik od poremećaja prehrane poput anoreksije, bulimije i pretjeranih dijeta.

Istraživanje su proveli profesori Yael Latzer, Ruth Katz i Zohar Spivak s Fakulteta društvenih i zdravstvenih znanosti na Sveučilištu Haifa. Ispitali su efekte dva faktora koji utječu na razvoj poremećaja prehrane kod djevojčica. U istraživanju je sudjelovala grupa od 248 djevojčica dobi od 12 do 19 godina.

Anoreksijom djevojčice pokušavaju uspostaviti kontrolu

Njihov zadatak je bio da daju informacije o tome koliko vremena gledaju televiziju i surfaju internetom. Kasnije je zatraženo da kažu koliko televizijskih emisija redovito prate. Djevojčice su također odgovorile na pitanja o njihovim načinima mršavljenja, o bulimiji, koliko su zadovoljne fizičkim izgledom i o općenitom pogledu na prehranu.

Rezultati su pokazali da što više vremena djevojčice provode na Facebooku, češće pate od bulimije, anoreksije, nezadovoljnije su svojim izgledom, pogrešno se hrane i češće su na različitim dijetama.

Uloga medija u razvoju djece

Previše provedenog vremena online je pokazalo iste tendencije, ali se manifestiralo u manje vrsta poremećaja prehrane. Veća izloženost modnim sadržajima na internetu znači i veći rizik da djevojčice obole od anoreksije. Slična veza je uočena između "žutog tiska" na internetu i problema s prehranom kod djevojčica u razvoju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.