Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. kolovoza 2017.

Jesu li djevojčice oduvijek više voljele ružičastu boju?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Velika promjena u ovoj podjeli boja na spolove dogodila 40-ih godina prošlog stoljeća, kada su trgovci uvidjeli promjenu u onome što roditelji preferiraju

Povijest nam govori da mame nisu uvijek oblačile svojim djevojčicama ružičastu boju, a dječacima plavu. Povjesničari su otkrili publikaciju jedne trgovine iz 1918. godine koja to dokazuje. Naime, u njoj je navedeno da je "ružičasta boja, kao odlučnija i jača, prikladnija za dječake, dok je plava boja delikatnija i nježnija i samim tim više odgovara djevojčicama." 

bebe, spol djeteta, djevojčica, dječak Možda te zanima... Birate li ružičastu boju za djevojčice, a plavu za dječake? Roditelji

Časopis Time je 1927. godine proveo je istraživanje među vodećim robnim kućama, a tada su neke robne kuće roditeljima savjetovali da dječake obuku u ružičastu boju. Smatra se da je velika promjena u ovoj podjeli boja na spolove dogodila 40-ih godina prošlog stoljeća, kada su trgovci uvidjeli promjenu u onome što roditelji preferiraju, i "proglasili" mornarsko plavu bojom za dječake. Potom su žene diljem svijeta, boreći se za svoja prava, birale ružičaste i crvene nijanse za svoje kćeri.

Znanstvenici kažu da djeca počinju prepoznavati razliku među spolovima od treće godine pa se vjeruje da djeca više mehanički biraju plave odnosno ružičaste nijanse, u skladu sa onim što za njih biraju roditelji od rođenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.