Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. prosinca 2016.

Djevojčice češće od dječaka imaju imaginarne prijatelje

Foto: Shutterstock ; imaginarni prijetelj
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oko 65 posto djece stvori prijatelja iz mašte. Treba ih podržati, ali ne dopustiti da prebacuju odgovornost za svoje nepodopštine na djecu iz mašte

Imaginarni prijatelji ili igračke s kojima djeca "razgovaraju" faza su koja se javlja obično između treće i četvrte godine. U toj dobi djetetu se razvija mašta, mijenja se način igre, a granica između stvarnosti i mašte još nije čvrsto određena. Zamišljeni prijatelj normalan je i kreativan način koji može pomoći djetetu da se nosi s osjećajima ili situacijama kojima nije doraslo.

"Kad se pojavi imaginarni prijatelj, često je riječ o nekim promjenama u životu djeteta, poput prilagodbe na vrtić, dolaska nove bebe, rastavi roditelja ili pak osjećaja usamljenosti. Izmišljeni prijatelj ispunjava određenu potrebu djeteta, ono što mu u tom trenutku treba. Dijete na taj način može kontrolirati igru, ima moć, pomaže mu u razvijanju socijalnih vještina, nošenju s različitim emocijama i shvaćanju tuđih stavova", objasnila je Ana Mužar, psihologinja iz dječjeg vrtića Mali istraživač.

Likovi iz crtića djeci su uzori, odgojitelji i prijatelji

Izmišljeni prijatelj obično je istog spola

Imaginaran prijatelj može dobiti osobine koje se djetetu ne sviđaju ili preuzeti krivnju. Primjerice, dijete napravi nešto što se roditelju ne sviđa i optuži imaginarnog prijatelja, on je krivnju prebacio na njega i dalje održao o sebi sliku “dobrog djeteta”. To je način na koji se dijete nosi s tim osjećajem.  Prema nekim istraživanjima, čak 65 posto djece imalo je imaginarnog prijatelja. U mlađoj predškolskoj dobi to su najčešće medvjedići i lutke, a poslije su to “prava” djeca. Gotovo u pravilu izmišljeni prijatelj je istog spola kao i dijete. 

Izmišljeni prijatelji otkrivaju dječje interese i strahove

"Djevojčice češće od dječaka imaju zamišljeno društvo, a ono najčešće nestaje do školske dobi. Ako se imaginaran prijatelj jako dugo zadrži kod djeteta, primijetite li da se samo na taj način igra i izbjegava komunikaciju s drugom djecom, dobro je posavjetovati se sa stručnjakom i vidjeti da li je nešto drugo posrijedi", savjetuje Ana Mužar. 

Dobro za razvoj djeteta

Djeca koja u mašti stvore prijatelje imaju visoku razinu kreativnosti, bolje razvijen rječnik i bolju interakciju s vršnjacima. Ne negirajte postojanje novog prijatelja, budite im potpora. Neka oni sami odluče kad će se prijatelj pojaviti, a kad će zauvijek nestati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.