Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 06. studenoga 2017.

Mogu li četverogodišnjaka poslati samog u dućan?

Foto: Shutterstock ; S koliko godina dijete može otići samo u dućan?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Psihologinja Natalija Stanković odgovara kada je dijete spremno ostati bez nadzora u aktivnostima kao što su odlazak u dućan ili igra s djecom na ulici, odnosno parku

U kojoj dobi od djeteta možemo očekivati nekakvu veću odgovornost, poput odlaska u dućan, igre s djecom na ulici i slično. Čini mi se da moj četverogodišnjak još nije dovoljno odgovoran da bi ostao bez mog nadzora. Kako ih naučiti da se brinu o automobilima, da doslovno ne trče kao muhe bez glave i da paze? U mojoj prisutnosti on pazi jer ga opominjem, a pitam se do kad ću mu ja to morati govoriti?

Djeca predškolske dobi ne mogu, a niti prema zakonu smiju biti ostavljena bez nadzora osobe starije od 16 godina. Dobro ste primijetili, vaš četverogodišnjak ne može ostati sam bez vašeg nadzora. Otprilike u dobi kada djeca kreću u školu pomalo ih se može upućivati u aktivnosti u kojima neće biti stalno uz odraslu osobu, kao što je odlazak u dućan, igra s djecom "na ulici", odnosno parku i slične.

dijete nož Možda te zanima... 5 opasnih stvari koje trebate dopustiti djetetu da radi Školarci

Svakako je važno pripremiti dijete na takvu aktivnost i u početku ga dodatno nadgledati. Točna dob kada će dijete krenuti u aktivnosti koje odrasli neće nadgledati ovisi o samom djetetu (koliko je spremno i kako se ono osjeća), o roditeljima (koji je njihov stav o tome i koja je njihova procjena mogućnosti djeteta), ali i o situaciji u okolini djeteta: koliko je dućan blizu, postoje li veće i opasnije prometnice ili mjesta pored kojih dijete treba proći, koliko je daleko i koliko je siguran park ili igralište gdje se dijete može samostalno igrati.

djevojčica Možda te zanima... Kada je dijete spremno ostati samo kod kuće? Školarci

Što se tiče prometa i brige o autima, dijete je potrebno usmjeravati i podučavati dok god ono to ne svlada samo. Kao i u učenju drugih vještina, nekoj djeci će to ići brže, a nekoj sporije. Od četverogodišnjaka ne možemo očekivati da prilikom igre ili prelaska ceste brine o tome hoće li doći auto ili ne, no možemo ga učiti kako se ponaša u prometu. Ako je dijete jako zaigrano, ono neće moći paziti na promet i automobile. Na nama odraslima je da osiguramo da se dijete igra u sigurnoj okolini i da sigurno sudjeluje u prometu. Pretpostavljam da uskoro nećete morati stalno usmjeravati dijete, već će se ono samo znati većinu vremena zaustaviti i ne izaći na cestu ili da će znati da se prije prelaska ceste prvo stane, pogleda lijevo i desno i onda krene, no i dalje ćete trebati biti uz dijete. Upućujte dijete na što treba obratiti pažnju vezano za promet, ali budite realni u tome i nemojte ga plašiti.

obitelj, djeca Možda te zanima... Koje odluke dijete može donijeti samo? Školarci

Dijete predškolske dobi može naučiti kako doći do dućana, kako prijeći cestu i slično, no ono ne može predvidjeti moguće opasnosti i samostalno se zaštiti od njih te primjereno reagirati u nepredviđenoj situaciji. Stoga za te situacije niti ne može preuzeti odgovornost.

Djeca jesu brza, zaigrana i ponekad nesmotrena. Ona nemaju (niti spoznajno mogu imati) svijest o opasnostima koje im prijete i potpunoj ozbiljnosti situacija u kojima se nalaze. Zato, iako to nije uvijek lako, pored njih i jesu roditelji koji ih čuvaju i paze!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Ary
    Ary

    Ja sam svog sina prvi put pustila samog " na ulicu" ljeto prije nego što će krenuti u školu. Živimo na vrlo prometnoj cesti,(najprometnijoj u županiji)i već sam sama sebi dosadila sa stalnim opominjanjem,pazi na cestu,pazi na aute..sad je 4. Razred i još uvijek kad nekuda ide obavezno dobacim da pazi na promet.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.