Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 14. siječnja 2018.

Koje kućanske poslove mogu raditi i dvogodišnjaci?

kućanski poslovi pospremanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca vole oponašati odrasle i znati da su bila korisna, a na taj način razvija se samostalnost i empatija. Ali važno je da ne nagrađujete dijete džeparcem jer je to odgovornost koju dijele svi ukućani

Sudjelovanje u kućanskim poslovima pozitivno djeluje na djetetov razvoj te mu daje osjećaj važnosti unutar obitelji. Obavljanjem zadataka koje dobije razvijaju se samostalnost, samopouzdanje, osjećaj odgovornosti i empatija

'Moj sin nikad neće biti preveliki 'muškarac' za kuhanje i kućanske poslove'

"Dijete treba uključiti u obavljanje kućanskih poslova čim pokaže interes. Istraživanja pokazuju da su kućanski poslovi prilagođeni dobi dobar pokazatelj budućeg uspjeha. Veća je vjerojatnost da će djeca koja imaju ‘obaveze’ u ranoj dobi imati više uspjeha u školi, bolje odnose s drugima i uspješniju karijeru. Mala djeca rado sudjeluju iz potrebe za samostalnošću, želje za igrom, istraživanjem i oponašanjem odraslih",  objašnjava dipl. psiholog Sanja Ivanušević Grgas, praktičarka terapije igrom. 

Možda te zanima... Tablica kućanskih poslova primjerenih dobi djeteta Vrtić

 

kućanski poslovi pomoć dijete pospremanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako bi roditelji podržali dijete, nastavlja, važno je dati mu vrijeme i prostor te prihvatiti nesavršen rezultat, pa i nered. Treba pohvaliti djetetov trud, no najvažnije je kako se ponašaju članovi obitelji. Ako svi sudjeluju u kućanskim poslovima, bit će dobar model djeci. No ako kućanske poslove radi samo majka, teško je očekivati od dječaka da sudjeluju u poslovima koje ne radi otac.

tata beba Možda te zanima... Koliko nam partneri pomažu oko djece i kućanskih poslova? Roditelji

Sanja Ivanušević Grgas ističe i kako odrasli često rade stvari umjesto djece. Time im onemogućuju stjecanje iskustva i uvježbavanje vještina, a djeca ostaju nesigurna i niskog samopouzdanja. Također, nagrađivanje džeparcem nije dobra ideja. "To je kontraproduktivno i smanjuje motivaciju. Šalje se poruka da kućanski poslovi nisu čin kojim pomažemo jedni drugima nego posao", kaže Grgas.

Je li normalno da kći pomaže mami, a tata i sin odmaraju?

Dijete od dvije ili tri godine može pospremiti igračke u kutiju, baciti sitno smeće i staviti rublje u košaru. Dijete od četiri ili pet godina može se obući, zaliti cvijeće, obrisati prašinu, maknuti tanjur i pospremiti krevet.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.