Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. ožujka 2016.

Je li vaše dijete razmaženo?

razmažena djevojčica razmaženost
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razmažena djeca su najčešće nestrpljiva, nemaju suosjećanja i tolerancije prema drugima, lako i brzo se naljute kada ne dobiju ono što žele, često plaču i nervozna su

Razmažena djeca nisu nova pojava, ali je broj takve djece u posljednjih dvadesetak godina mnogo veći nego ranije. Stručnjaci kažu da su glavni razlog za to roditelji, koji zbog brzog načina života koje današnje vrijeme diktira dopuštaju svojoj djeci sve da bi se iskupili za to što malo vremena provode sa njima.

Negiranjem pogoršavate situaciju

Roditeljima je zbog toga teško napraviti granicu i ravnotežu između pokazivanja ljubavi i pružanja najboljeg svom djetetu, i stvaranja od njega razmaženog derišta. Neki roditelji ne žele ni priznati da je njihovo dijete razmaženo, već to pravdaju na različite načine, čime samo pogoršavaju situaciju.

Granice i pravila: Kada djetetu reći 'da', a kada 'ne'?

Razmažena djeca su najčešće nestrpljiva, nemaju suosjećanja i tolerancije prema drugima, lako i brzo se naljute kada ne dobiju ono što žele, često plaču i nervozna su, ne govore "hvala" i "molim te", stavljaju sebe i svoje potrebe uvijek na prvo mjesto i sebe vide kao odlučujući faktor u svim situacijama.

Dijete kontrolira situaciju, ali vi ste ga napravili takvim

razmaženi dječak razmaženost | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako se vaše dijete ponaša tako, prvi korak je priznati da imate problem sa njim i da shvatite da, iako je ono to koje kontrolira situaciju, vi ste ga takvim stvorili i samo vi možete to i popraviti. Najprije morate odrediti prioritete u njegovom životu. Ako ima kompjuter, ne mora imati i sve najnovije igre i ostale dodatke. Ako njegove ili njezine igračke pronalazite svuda po stanu, znači da ih ima previše. Ako se rasplačete sljedeći put kada mu ne budete htjeli kupiti čokoladu koju voli, imajte na umu da ga nećete učiniti nesretnim, već ćete ga korak po korak razvijati njegovu sposobnost da se snađe u stresnim i neugodnim situacijama

Svaki sljedeći put kada mu zabranite ili ne dozvolite nešto, objasnite mu zašto to radite i vremenom će materijalne stvari prestati biti čitav njegov svijet.

Kako djetetu reći Ne (i ostati pri tome)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.