Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 22. travnja 2016.

Prednosti i mane davanja džeparca djetetu

džeparac
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi roditelji su u nedoumicu treba li školarcima davati džeparac, kada je pravi trenutak da se počne i koji iznos je najprikladniji

Psiholozi tvrde da džeparac, osim što djetetu omogućava da ne bude gladno i žedno, ima izuzetan utjecaj i na psihu i na to da djeci pomaže da stvore odnos prema novcu. Upravljajući njime, djeca shvaćaju vrijednost novca i uče kako s njim raspolagati, što je vještina koja će im biti potrebna u životu. Ipak, stručnjaci naglašavaju da džeparac ima i prednosti i mane i da morate biti pažljivi.

Odlučuju, ali i shvaćaju posljedice odluka

Džeparac potiče osjećaj neovisnosti i samostalnosti jer djeca sama odlučuju kada i što će kupiti. Osim što shvaćaju vrijednost novca, uče donositi odluke, kao i to da prihvaćaju njihove posljedice. Za mnogu djecu to je najbolji način učenja da svako ponašanje nosi određene posljedice.

Odredite iznos u dogovoru s djetetom

Ipak, najmlađi školarci ne znaju najbolje kako da potroše svoj džeparac pa se može dogoditi da kupe nešto nepotrebno, a da, na primjer, ostanu gladni. Zbog toga je najbolje da odredite iznos u dogovoru s djetetom, kao i da mu objasnite za što mu novac služi. Ukoliko mu date previše novca, dobit će lošu poruku: da vrijedi onoliko koliko ima novaca. Ako mu date premalo, može se dogoditi da ga djeca zadirkuju i da izgubi samopouzdanje.

Treba li djetetu davati džeparac?

Jedno istraživanje njemačkih znanstvenika pokazalo je da djeca koja imaju veći iznos novca za džeparac postižu slabije rezultate u školi. Možete se dogovoriti s djetetom da mu džeparac dajete na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi. Prvašićima i drugašićima je zgodnije davati novac svaki dan, a starijim školarcima tjedni ili mjesečni iznos, jer će na taj način naučiti raspolagati novcem i racionalno ga trošiti. Postepeno će se osamostaljivati i biti sve odgovorniji.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.