Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 30. siječnja 2014.

Naučite dijete kako donositi pametne odluke

djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo vam ulomak iz knjige 'Naučite svoje dijete razmišljati' u izdanju Veble commerce, u kojoj autorica, stručnjakinja za obrazovanje djece C. J. Simister donosi praktične savjete, zabavne aktivnosti i vježbe za očuvanje i povećanje potencijala vašeg djeteta

Dijete u školi uči mnogo toga, no postoje bitne stvari koje su odsutne iz prenatrpanog školskog programa, a jako su važne za budućnost i uspjeh djeteta. U svojoj knjizi "Naučite dijete razmišljati" u izdanju Veble commerce stručnjakinja za odgoj djece C. J. Simister donosi korisne savjete, prijedloge aktivnosti, igri i vježbi kojima djetetu možete pomoći da razvije znatiželju, neovisno razmišljanje, ustrajnost, odlučnost, individualnost i spremnost na procjenjivanje rizika i rješavanje problema.

knjiga | Author: Promo Foto: Promo

Mi vam prenosimo nekoliko kratkih savjeta koji djetetu mogu pomoći da donese pametne odluke:

Ako je primjereno, govorite otvoreno o odlukama koje donosite. Pokažite da razmatrate razloge za i protiv u različitim mogućnostima i, ako je to moguće, uključite i dijete. Odabir ljetovališta ili planiranje proslave nečijeg rođendana bi mogli biti doista zanimljivi projekti u kojima mogu sudjelovati.

Poučite dijete vrijednosti odlaganja teške odluke na stranu da se "prespava" ili da se neko vrijeme bavi nečim posve drugačijim. U izvrsnoj knjizi "What's the Point of School", Guy Claxton (2008.) opisuje istraživanje koje pokazuje kako je dopuštanje da vrijeme dozrijevanja učini svoje katkada korisnije nego nastojanje da budemo izričiti i metodički. Skloni smo podcijeniti taj dio inteligencije.

Pomozite djetetu da nauči kako temeljitim promišljanjem čini sve što je u njegovoj moći. Ukoliko se i nakon toga pokaže da odluka nije bila prava, recite da ne kanite tratiti vrijeme razmišljajući o tome što je moglo biti. A ne bi trebali niti oni. Sljedeći korak je jednostavno pokušaj otkrivanja kako ispraviti stvar.  

Dobitnici knjige tjedna!

Koje odluke prepuštate svom djetetu? Odlučuje li vaše dijete na koje će izvanškolske aktivnosti ići, što će obući ili kada će čitati lektiru? Tri odgovora koja ste nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 30. siječnja do srijede 5. veljače do 11 sati nagradili smo knjigom tjedna 'Naučite svoje dijete razmišljati' autorice C. J. Simister u izdanju Veble commerce. 

Dobitnici su Mel, jakov0904 i magdek, a oni će biti obaviješteni e-mailom.

U nagradnoj igri mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se!

Knjigu 'Naučite svoje dijete razmišljati' možete kupiti u internet supershopu Mondo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.