Roditelji Sretna mama 10. ožujka 2018.

3 pogreške koje rade i najbolji roditelji

Dijete s ženom
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iskoristite propuste da na njima naučite kako biti (još) bolji roditelj

1. Ne dopuštam svom dvogodišnjaku da spava tijekom dana

Mnoge mame vole rano uspavati svoje klince, možda već i oko 19 sati, kako bi u večernjim satima mogle predahnuti ili se posvetiti nekim drugim aktivnostima. Međutim, pedijatri i dječji psiholozi ne preporučuju da se djetetu ukine dnevni odmor barem dok ne napuni tri godine, a i tad samo u slučaju da ono odbija zaspati tijekom dana.

spavanje Možda te zanima... Znakovi koji pokazuju treba li djetetu popodnevni san ili ga možeš ukinuti Vrtić

2. Ponekad mi se dogodi da vičem na dijete

Roditelji nisu savršeni. Nekad jednostavno puknu i reagiraju burnije nego što su to i sami očekivali. Naravno, treba biti svjestan da je takvo ponašanje kontraproduktivno i da, ukoliko je učestalo, može ostaviti bolne posljedice na djetetovu psihu. Međutim, ako se događa u zaista rijetkim situacijama, psiholozi smatraju da može biti čak i korisno, jer se tako djetetu pruža mogućnost da uvidi kako ni njegovi roditelji nisu bez mana. Psiholozi savjetuju da roditelj nakon ”bučne epizode” objasni djetetu što se dogodilo i ispriča mu se zbog neodgovarajućeg ponašanja.

Možda te zanima... Želiš prestati vikati na svoju djecu? Probaj ova tri koraka Roditelji

Tipični majčinski osjećaj krivnje i kako se nositi s njim

3. Radim izuzetke od pravila pri učenju djeteta da treba biti darežljivo

Kada, recimo, s dvogodišnjakinjom odete u park, a ona nosi omiljenu lutku od koje se nikada ne odvaja, vjerojatno nećete inzistirati na tome da je da drugim djevojčicama da se igraju s njom. I to je u redu. Međutim, iako dijete tek od treće godine može shvatiti koncept darežljivosti i sebičnosti, bez obzira na uzrast, treba ga učiti da, recimo, podijeli keksiće s djecom u parku ili da prijateljima kad mu dođu u posjet ustupi svoje igračke.

tuga Možda te zanima... 10 stvari koje moraš znati da ne postaneš toksični roditelj Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.