Vrtić 24. srpnja 2023.

Ovih 6 prekretnica kod bebe ne treba požurivati – nema nikakve koristi!

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako razvojne prekretnice bebe mogu biti korisne za prepoznavanje razvojnih problema, roditelja one često mogu dovesti u zabludu - jer se svatko razvija drugačije i svojim jedinstvenim tempom. Požurivanje bilo koje od njih ne čini djetetu ništa dobro.

Ako tvoje dijete ima godinu dana i još uvijek ne hoda, to ne znači da ima problema s motorikom. Ako, pak, prohoda znatno prije tipične dobi, to ne znači da će na kraju postati olimpijac. Vrijeme u kojem bi se neka prekretnica trebala pojaviti je samo smjernica, a ne činjenica niti pravilo.

Gotovo sve prekretnice su fleksibilne, a opsjednutost njima može tvom djetetu i tebi donijeti više štete nego koristi. I to vrijedi za sve – od okretanja na trbuh do izgovaranja prvih riječi, ali posebno je istinito za neke od važnih prekretnica kao što su puzanje, spavanje tijekom noći, jedenje krute hrane, navikavanje na tutu i govor.

Evo šest prekretnica koje roditelji nikada ne bi trebali požurivati ​​kod beba - i kada se zapravo treba početi brinuti zbog njih.

Prekretnica #1: Spavanje cijele noći

Ovo je uobičajena "opsesija" svakog roditelja. Naravno, postoje opravdani i objektivni razlozi za to –roditelji ne mogu spavati cijelu noć dok to ne učini i njihova beba. Mnoge su bebe sposobne do svoja 3 ili 4 mjeseca spavati 6 do 8 sati u komadu, uz to što tijekom dana nekoliko puta odrijemaju. Ovaj vremenski okvir može pomoći tako da te usmjeri kako i kada pokušati s ovim dužim razdobljima sna, ali dobar cjelonoćni san može se javiti puno kasnije od ovoga.

Na to utječu mnogi čimbenici, uključujući fazu razvoja i skokove rasta, zdravlje i ugodu djeteta, prakse hranjenja i prakse roditeljstva. Na djetetove obrasce spavanja također može utjecati genetika - neke bebe prirodno imaju mirniji temperament, zbog čega je vjerojatnije da će lakše zaspati i spavati dulje vrijeme.

Prekretnica #2: Izgovaranje prvih riječi

Većina jednogodišnjaka ima otprilike jednu riječ u vokabularu, a razviju oko 10 riječi do 15. mjeseca i 50 riječi do 2. godine. Ali to je sve samo prosjek. Svaki roditelj umire od želje da čuje svoju bebu kako izgovori prvu riječ, ali vrijeme u kojem se to javlja je prilično fleksibilno. Također postoji mnogo različitih primjera riječi, od stvarnih riječi do slogova, uzvika, zvukova životinja i znakova gestama kada je u pitanju komunikacija. Sve dok se bilo što od tog događa, ne treba brinuti o jezičnom razvoju djeteta. Forsiranje djeteta da govori može ih obeshrabriti od pokušaja komunikacije ako to povezuju s negativnim iskustvima.

Beba slijedi tvoje vodstvo i odražava tvoje verbalizacije i geste, pokazala su to razna istraživanja. Pokušaj često razgovarati s bebom, čitati joj, pjevati pjesmice i sudjelovati u interakcijama. Nema potrebe požurivati ​​ovu prekretnicu, ali ako i sama više pričaš, potaknut ćeš i svoju bebu da progovori.

Prekretnica #3: Prijelaz na krutu hranu

Do dobi od 6 do 8 mjeseci većina je djece spremna jesti sve vrste krute hrane. No, ipak, neka bi djeca mogla biti više ili manje znatiželjna kad se radi o različitim konzistencijama i teksturama hrane. Umjesto da žuriš prema ovoj prekretnici, pokušaj promatrati djetetove potrebe i znakove hranjenja te poticati samostalno odvikavanje od kašica, budući da je bebin urođeni instinkt da istražuje hranu vlastitim tempom. Prisilno hranjenje vaše male osobe čvrstom hranom riskira izazivanje odbojnosti ili straha prema njoj, a to potkopava djetetov odnos s hranom. Isto tako, podmićivanje djeteta da jede čvrstu hranu slatkišima i nezdravom hranom također može pridonijeti nezdravim navikama kasnije.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Osim toga, postoji mnogo čisto mehaničkih problema koji se mogu pojaviti ako dijete nije spremno progutati deblje i veće tvari. Forsiranje može dovesti čak i do gušenja, grčeva i aspiracije, ili kašljanja i pljuvanja hrane.

Prekretnica #4: Puzanje

Puzanje obično počinje u dobi od 7 do 10 mjeseci. Često se kaže da je to velika prekretnica jer obuhvaća sposobnosti u tjelesnom, mentalnom i emocionalnom razvoju. Ali ispada da puzanje i nije tako velika stvar. Neka djeca čak potpuno preskoče puzanje. Umjesto da pužu, ta se djeca na stražnjici, koristeći ruke kreću kamo žele. Druga se djeca kotrljaju s mjesta na mjesto. Neki pužu kao rakovi, drugi pužu kao medvjedi, neki čak pužu kao komandosi s trbuhom na podu. To ne znači da imaju problema s motorikom i lako bi mogli početi hodati kad i njihovi vršnjaci.

Dakle, sve dok se tvoje dijete na neki način trudi doći s jedne točke na drugu, zapravo nije važno kako to radi.

Prekretnica #5: Hodanje

Smjernice pedijatara navode da je hodanje prekretnica koja se obično postiže do 12. mjeseca, ali i tu postoji mnogo fleksibilnosti i nema razloga za uzbunu ako se ta prekretnica ne dogodi u tom vremenu. Ako ne hodaju do 18. mjeseca, ili ne hodaju ravnomjerno do dvije godine, onda se isplati provjeriti to kod pedijatra. U tom razdoblju ima još dovoljno vremena za ranu intervenciju ako je potrebna.

Vrijeme kad će dijete početi hodati ovisi i o temperamentu, a kada je spremno, to je zato što je proširilo svoju zbirku vještina potrebnih za hodanje: neka pužu, neka se drže, neka stoje uspravno. Najbolje što roditelj može učiniti kako bi pomogao svom djetetu da prohoda je da ga nadzire i pobrine se da se ne ozlijedi, ali neka sve ostalo nauči samo. I bez hodalica!

Prekretnica #6: Navikavanje na tutu

U dobi od 2 do 3 godine djeca bi se mogla početi opraštati od svojih pelena. Budući da je to vrijeme kad neka djeca kreću u jaslice, odvikavanje od pelena roditeljima uzrokuje puno stresa. Ali nije kraj svijeta ako dijete ne skine pelene do dvije godine.

Forsiranje može dovesti do gorih posljedica. Dijete se može prestrašiti i biti pod stresom zbog obavljanja nužde, pa to zadržavati - što može dovesti do kroničnih zdravstvenih problema, zatvora ili infekcija mokraćnog sustava.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bradleyskye1993

    test

  • Vlasta

    Sramota je da se ovakav neprovjereni članak pušta u objavu, a spisateljica bi se mogla informirati o motoričkom razvoju djeteta ako misli pisati o njemu. Puzanje je jedno od najbitnijih faza razvoja i vrlo je bitan način na koje djete puže.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.