Vrtić 3,2,1 Jaslice! 14. srpnja 2023.

Treba li dijete odviknuti od dude varalice prije polaska u vrtić?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Duda varalica je ''najbolja prijateljica'' većine beba, ali i tom ''prijateljstvu'' jednom mora doći kraj. Što prije počnete odvikavati dijete, prije ćete postići uspjeh. Imajte na umu da duda varalica može loše utjecati na bebine zubiće i da je za dijete bolje da nakon određene dobi odbaci dudu. Za odvikavanje od dude potrebno je odabrati pravi trenutak.

Djeca i prije nego što se rode u majčinonom trbuhu sišu svoje prstiće. To je nagonska radnja koja nakon rođenja postaje voljna te im omogućava hranjenje, ali pruža i utjehu zbog opuštajućeg učinka koji ima na njih. Dude varalice djeluju nevjerojatno umirujuće na bebe. Sisanjem se potiče stvaranje i oslobađanje endorfina, hormona koji daje osjet zadovoljstva i ugode kod bebe, što posljedično dovodi do smanjenja broja otkucaja srca, krvnog tlaka i razine stresa, stoga ne čudi to što je duda varalica omiljeno sredstvo kojim se roditelji služe za umirivanje i uspavljivanje bebe.

No, koliko god duda varalica ima svojih prednosti u prvim mjesecima djetetova života, istovremeno utječe na rast i razvoj čeljusti, nepca i zuba. Kod intenzivne ili dugogodišnje upotrebe duda može izazvati značajne promjene čeljusti i prave ortodontske anomalije. Osim toga, snažno sisanje može poremetiti pritisak u ušima i dovesti do infekcija. Upravo zato liječnici smatraju da je dudu varalicu bolje koristiti što manje te je izbaciti iz djetetove rutine čim ranije.

 | Author: Pexels, Ksenia Chernaya Foto: Pexels, Ksenia Chernaya

Kada trebate oduzeti dudu?

Djeci koja intenzivno koriste dudu bit će teže riješiti se dude, a proces odvikavanja može potrajati mjesecima. U idealnim uvjetima odvikavanje od dude varalice trebalo bi početi već u šestom mjesecu s nadom da ćete je se uspjeti osloboditi do prvog rođendana. Dijete je najlakše odviknuti od dude oko 6 ili 7 mjeseci starosti, jer djeca u toj dobi još nisu razvila emocionalnu privrženost. Ukoliko ste preskočili taj period, odvikavanje će ići nešto teže, no ništa ne treba forsirati, jer naglo odvajanje od dude može djelovati vrlo traumatizirajuće na dijete. Osim toga, ako djetetu prerano oduzmemo dudu, može je zamijeniti svojim palčićem, koji mu je uvijek dostupan, zbog čega će ga kasnije biti mnogo teže odučiti od te navike.

Duda može biti izvrsna emocionalna potpora do druge godine života. Osim toga, dude varalice mogu biti korisne za uspavljivanje, pa čak i tijekom dana za ublažavanje stresa kod male djece, primjerice kada su bolesna, kada kreću u vrtić ili putuju na novo mjesto. Oko 1,5 do 2 godine, djeca stavljanjem raznih predmeta u usta otkrivaju svijet oko sebe. Zbog toga  je najbolje vrijeme za odvikavanje od dude upravo u tom razdoblju života, kada je dijete već dovoljno razvijeno i zrelo da može pronaći druge načine učenja, kao i druge načine kontrole vlastite tjeskobe, nesigurnosti i straha. 

 | Author: Pexels, Allie Keane Foto: Pexels, Allie Keane

Odvikavanje možete započeti tako što ćete smanjivati ​​djetetov pristup dudi samo na noć ili samo u stresnim situacijama. Treba znati da dijete koje ostavlja dudu gubi sigurnost. Ne treba započeti s ostavljanjem dude ukoliko se u obitelji odvijaju važne promjene: dolazak novog člana obitelji, brata ili sestrice, promjena stana, odlazak u jaslice ili vrtić, jer te situacije za dijete predstavljaju stres.

Kako se riješiti dude?

Evo nekoliko korisnih savjeta uz pomoć kojih će vaš mališan zauvijek reći "zbogom" svojoj dudi:

  • Započnite s odvikavanjem od dude kad imate više slobodnog vremena, primjerice na godišnjem odmoru, kako biste se u potpunosti mogli posvetiti procesu.
  • Prije nego što započnete s procesom odvikavanja od dude, pokušajte motivirati dijete govoreći mu da je sada veliko te naglasite da velika djeca nemaju dudu.
  • Ograničite korištenje dude. Ako dijete koristi dudu tijekom cijelog dana, jasno mu dajte do znanja da su dude samo za spavanje ili za stresna razdoblja kada mu je potrebna utjeha.
  • Kad dijete ne koristi dudu, maknite mu je iz vidokruga.
  • Nikad ne pribjegavajte kazni, ponižavanju ili ismijavanju djeteta. Šale, osude i ucjene samo  mogu narušiti djetetovo samopoštovanje, ostvarujući na taj način potpuno drugačiji učinak od onoga koji bismo htjeli i koji dijete treba da bi se odviknulo od dude.
  • Ponudite djetetu zamjenu za dudu koja će na njega djelovati jednako smirujuće. Potaknite ga da koristi svoju omiljenu dekicu, tješilicu ili medvjedića.
  • Glumite da djetetovim plišancima šapćete komplimente i pohvale na račun djeteta, kako je cijelo jutro dijete bilo bez dude. Zvuči smiješno, ali puno je vjerojatnije da će djeca povjerovati u stvari koje slučajno čuju.
  • Neka se dijete druži s vršnjacima koji ne koriste dude kako bi prihvatilo ideju da duda nije potrebna.
  • Budite nježni i puni razumijevanja pružajući djetetu dodatnu pažnju kako bi se umirilo. Time nadomještate učinak dude.
  • Jednom kada dijete odlučite odviknuti od dude, morate ostati čvrsti i odlučni. Pripremite se na djetetove ispade bijesa, no nemojte odustati bez obzira na to koliko plače ili preklinje i moli dudu. Posustanete li, opet ste na početku.
  • Kako bi odvikavanje uspjelo, važna je podrška svih ukućana. Dogovoite se s ostalim ukućanima da djetetu ne popuštaju i odredite pravila kojih ćete se pridržavati.

Pelene-gaćice Pampers Pants pravi su saveznik svih roditelja čija djeca kreću u jaslice. Pampers je uvijek tu u svim izazovnim trenucima za mame i njihove mališane. Saznajte više o Pampers pelenama - gaćicama!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.