Beba Dohrana 26. svibnja 2023.

Zašto je dobro da se dijete za vrijeme hranjenja igra hranom?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječja igra hranom stvara ponekad pravi nered koji se čisti duže nego što dijete jede, ali djeci je potrebno ponekad dozvoliti igru i istraživanje, gnječenje, isprobavanje teksture hrane.

Zajedno ručate, a tvoja beba ima više hrane na rukama i po sebi nego u trbuščiću. Treba li ih pustiti da se igraju s hranom ili pokušati obuzdati to slikanje prstićima? Ispostavilo se da je igranje s hranom normalna, zdrava razvojna faza. Ali zašto se bebe igraju hranom? I koje su dobrobiti za njihov mozak? 

Možda te zanima... 28 sigurnih i ukusnih namirnica koje beba može jesti rukama Beba

1. Igranje s hranom pomaže bebama da nauče hraniti se same

Pustite svoje dijete da petlja sa svojom hranom i na kraju će smisliti kako da je stavi u usta. S 8 do 11 mjeseci dijete može čak početi odbijati hranjenje na žličicu u korist samostalnog hranjenja pincetnim hvatom (važne motoričke vještine). Dakle, igranje s hranom zapravo pomaže bebama da nauče same jesti. Neće moći samostalno koristiti žličicu do otprilike 18-24 mjeseca, ali korištenjem ruku će to brže postići! Osim toga, igranje s hranom može pomoći djeci da razviju finu motoriku, jer će morati koristiti svoje prste za različite aktivnosti.

2. Igra s hranom može spriječiti izbirljivost u jelu

Ako dijete uživa u diranju, mljackanju i prskanju obroka, vjerojatnije je da uživati u onome što poslužujete. To znači da će vjerojatno biti spremniji isprobati novu i neočekivanu hranu. Malo zaprljane rukice pomoći će im u istraživanju novih tekstura, jakih okusa i novih kombinacija hrane. 

Hrana za mozak | Author: Freepik Foto: Freepik ; Najvažnija hrana za razvoj bebinog mozga

3. Igra s hranom pomaže bebama u razvoju mozga

Bebe ne uče slušanjem predavanja ili čitanjem udžbenika - one uče kroz osjetilna iskustva poput vida, zvuka, dodira, mirisa i okusa. Što dijete više istražuje hranu, to više uči. Igranje s hranom može im pomoći da ranije nauče prepoznavati i imenovati različite namirnice. Čak i ponašanje koje se čini doista izazovnim - ispuštanje hrane na pod ili zabijanje hrane u kosu - može naučiti važne lekcije o uzroku i posljedici.

Najvažnija hrana za razvoj bebinog mozga, prema pedijatrima

4. Igranje s hranom pomaže u poticanju mašte i smanjenju stresa

Dijete može koristiti hranu kao alat za stvaranje različitih oblika i slika, što može potaknuti njihovu maštu i kreativnost. Ujedno može biti i opuštajuće i terapeutsko, što može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe kod djece.

P.S. Oprostite svojoj bebi nered koji napravi kad samostalno jede, jer čak i bacanjem hrane na pod razvija motoriku. 

Možda te zanima... Evo zašto bi trebala pustiti bebu da se sama hrani od početka dohrane Beba
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.