Beba Razvoj u 1. godini 27. siječnja 2020.

Sve faze sjedenja, puzanja, hodanja kod beba i načini kako im pomoći

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Od sjedanja, do puzanja, a zatim hodanja - spomenuti period bebina života vrlo je zanimljiv jer promjene su vidljive iz dana u dan.

U dobi od 4 do 15 mjeseci beba samostalno uči kako sjediti, zatim puzati, a onda i hodati po kući. Tijekom ovog uzbudljivog vremena ti također možeš pomoći svojoj bebi da stekne samopouzdanje za poduzimanje prvih koraka, prenosi Parents.

1. faza: Sjedanje

Kad beba počne samostalno sjediti, ona je u prvoj fazi dobivanja svoje pokretljivosti. Sjedenje će pomoći tvojem mališanu u jačanju mišića koji će mu ili joj trebati kad na kraju puta - nauči stajati i hodati.

Starost: 4 - 7 mjeseci

Kako možeš pomoći: Tijekom igranja, bacaj loptu naprijed-nazad ili se igrajte s igračkama koje se slažu u vis kako bi beba jačala mišiće.

Možda te zanima... Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj Beba

2. faza: Puzanje

Najvažnije što beba treba učiniti u fazi puzanja je istovremeno vježbati pokrete ruku i nogu jer će joj ta vještina trebati jednom kada dođe vrijeme za šetnju. 

Starost: 7 - 10 mjeseci

Kako možeš pomoći: Pomozi svojem mališanu da razvije ta područja tako što ćeš ga poticati da puže s mjesta na mjesto, a zatim ga pohvali i pomazi.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. faza: Podizanje

Kako beba postaje jača i znatiželjnija, ona će se početi podizati uz pomoć namještaja ili mama i tate. Tada možeš početi raditi na ravnoteži i upoznati je sa stojećim položajem.

Starost: 8 mjeseci

Kako možeš pomoći: Pomozi mu da se podigne, a zatim mu pokažite kako treba saviti koljena kako bi se vratio ili vratila sam na pod. To će joj olakšati pad kada krene samostalno poduzimati korake.

Možda te zanima... Mi roditelji stalno se natječemo čije je dijete prvo prohodalo ili progovorilo Roditelji

 

4. faza: Hodanje uz pomoć

Kad se počne podizati držeći tebe za ruku pomozi mu da napravi nekoliko koraka. To će mu pomoći u sljedećoj fazi hodanja i pomoći će mu u samopouzdanju da sam napravi nekoliko koraka.

Starost: 8 - 9 mjeseci

Kako možeš pomoći: Vježba, vježba, vježba - ona je ključna za bebu u ovoj fazi. Što više bude na nogama to će se sigurnije osjećati jednom kada prohoda.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. faza: Hodanje uz namještaj i zidove

U ovoj fazi beba počinje koristiti namještaj i zidove za obilazak oko kuće. Stoga, kada ona postane mobilnija, pobrini se da je kuća sigurno okruženje za nju.

Starost: 8 - 9 mjeseci

Kako možeš pomoći: Potakni svojega mališana da postane siguran u sebe i pokušaj ga odvesti dalje od namještaja i zida, samo se pobrini da ima mekano mjesto za "slijetanje."

6. gaza: Stajanje bez pomoći

Ravnoteža je ključni dio hodanja. Ako tvoja beba može stajati i održavati ravnotežu nekoliko sekundi, uskoro će se osjećati kao da može pokušati napraviti veći korak.

Starost: 9 - 12 mjeseci

Kako možeš pomoći: Pretvori ravnotežu u igru. Sjedni sa svojim mališanom na pod i pomozi mu da ustane. Zatim broji da vidiš koliko dugo ju može zadržati i pohvali ga kad mu uspije.

beba Možda te zanima... Beba s devet mjeseci ne sjedi ni ne puže - treba li se zabrinuti? Beba

7. faza: Prvi koraci

Prvi koraci su monumentalni trenutak za tvojega mališana - zato mu daj puno pažnje kada se oni dogode. Hodanje ovisi o samopouzdanju, tako da ga trebaš puno pohvaliti za sve što je napravio, a vodilo je do tih prvih koraka.

Starost: 9 - 12 mjeseci

Kako možeš pomoći: Navijaj za svojega mališana kada korača prema tebi i vježbaj s njim. Sjedni na pod i pozovi ga da dođe do tebe.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

8. faza: Hodanje

Možda će biti potrebno nekoliko padova prije nego što sve krene svojim putem, ali vrijedit će. Imaj na umu da neke bebe vole puzati duže vrijeme prije nego se osove na noge, dok neke preskoče korak puzanja i odmah krenu stajati.

Starost: 12 - 15 mjeseci

Kako možeš pomoći: Potiči hodanje koliko god je to moguće. Na primjer, kada ideš spustiti dijete iz svojega naručja stavi ga u uspravan položaj, za hodanje, a ne u sjedeći.

Možda te zanima... 7 stvari koje će se dogoditi kad tvoja beba prohoda Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.