Beba Razvoj u 1. godini 21. svibnja 2023.

Komandos, medvjedić, klasični... 6 stilova puzanja beba

Stilovi puzanja
Foto: Freepik ; Stilovi puzanja
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se stalo govori o tome kada bi beba trebala početi puzati, s druge strane nitko ne govori o načinima puzanja. Puzanje je vrlo važno za djetetov razvoj jer će stvoriti preduvjete za učenje hodanja. Donosimo ti 6 stilova puzanja

Faza eksperimentiranja puzanjem počinje oko 6. ili 7. mjeseca, kada tvoja beba već samostalno drži i okreće glavicu. Sljedećih tjedana bebe uče kako se iz sjedećeg položaja postaviti na sve četiri. Oko 8. ili 9. mjeseca, metodom pokušaja i pogrešaka dijete će polako usvajati složenije pokrete te početi koordinirano se kretati, odnosno puzati. 

Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj

Postoji nekoliko stilova puzanja koje koriste bebe u svom rastu i razvoju. Niti jedan od njih ne smatra se pravilnim ili nepravilnim, već svaki od njih svrstava se u određeni dio razvoja djetetovih motoričkih sposobnosti.

dijete rođendan Možda te zanima... Što sve dijete može? Motorički razvoj od prve do druge godine Vrtić

Postoji nekoliko načina da beba stigne od točke A do točke B.

1. Klasični stil

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ovo je standardno puzanje, na sve četiri - nogu i ruke su u pokretu. Tvoja beba će na početku možda biti previše oprezna i nesigurna, ali bez sumnje vrlo brz će početi juriti po sobi. 

2. 'Komandos'

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ovaj stil je sličan klasičnom puzanju, osim što bebin trbuščić ostaje na zemlji i ispruženim ručicama i nožicama se gura prema naprijed. Bonus: Tvoje će pod uvijek biti čist, što ne vrijedi za odjeću tvoje bebe. 

Možda te zanima... Tvoja beba je rani 'puzač' i 'hodač'? Saznaj što to znači! Beba

3. Unazad

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Možda ćeš se iznenaditi kada vidiš da tvoja beba ide unazad, ili pak da puže na stranu, ali ustvari ovo nije tako rijetka pojava kod beba. Nije isključeno ni da će vjerojatno guzom zaglaviti ispod kauča ili srušiti neka stvari, ali najbitnije je da se beba kreće. 

4. Geganje na guzi

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ovo je i najslađi način puzanja. Ne postoji samo jedan način već nekoliko varijacija, a svodi se na to da je gornji dio tijela uspravan, a beba se vuče na svojoj guzi po prostoriji i u toj vožnji uživa više nego u bilo čemu. 

5. Medvjedić

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

I ovdje se bebe koriste i rukama i nogama, samo je razlika u tome što su im ekstremiteti skroz ispruženi. Kao rezultat, imaš bebu koje liči na malog medvjedića dok se pokušava dogegati iz jedne prostorije u drugu.

6. Kotrljanje

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Važno je znati da neke bebe jednostavno ne žele puzati i to ne nema što brinuti. Pojedine bebice su postale toliko dobre u kotrljanju da ne vide potrebu naučiti puzati. Moraš priznati da je zabavno gledati bebu kako se kotrlja po sobi poput loptice kako bi došla do igračke. 

Možda te zanima... Sve faze sjedenja, puzanja, hodanja kod beba i načini kako im pomoći Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.