Beba 22. veljače 2023.

Odabir cipelica za prve korake je važna stvar: Dječji ortoped objašnjava na što pripaziti

Foto: Baobaby

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prvi dječji koraci zasigurno su jedan od trenutaka koji s veseljem iščekuje cijela obitelj. Dječji ortoped dr. sc. Josip Vlaić iz Klinike za dječje bolesti Zagreb otkriva kada obaviti prvi pregled stopala, kakve cipelice birati za dijete, na što pripaziti i kakve modele izbjegavati

Bebini prvi koraci roditeljima su velika sreća, ali često i razlog za brigu i povod za tisuću pitanja. Što najčešće brine roditelje, kada se preporučuje prvi pregled stopala, kakvu obuću birati za djecu, posebno kada počnu raditi prve korake i na što pripaziti - na sva ova i još mnoga pitanja odgovore nam je dao dr. sc. Josip Vlaić, specijalist ortopedije iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

missMama: Razlikuju li se stopala novorođenčeta od stopala odrasle osobe?

Dr. Vlaić: "Najveći dio novorođenčadi ima zdrava i lijepo oblikovana stopala, međutim njihova stopala se razlikuju od stopala odraslih, što često djeluje zbunjujuće na roditelje. Stoga, kod prvog pregleda pedijatra roditeljima treba jasno reći da djeca nisu 'mali' odrasli. Upravo je naredni period zdravog rasta i razvoja djeteta vrijeme u kojem će oni postati odrasli sa svim karakteristikama koje odraslo tijelo krasi, pa tako i odraslo stopalo". 

missMama: Kada se preporučuje obaviti prvi pregled stopala?

Dr. Vlaić: "Dječji ortoped uglavnom susreće dojenčad sa 5-6 tjedana starosti kod prvog UZV pregleda kukova. Tada je uvijek dobro dojenčetu pregledati stopala i utvrditi postoji li potreba za bilo kakvom intervencijom. Kao što je ranije rečeno, najveći dio dječjih stopala je lijepo oblikovan. Zdrava stopala dojenčeta su elastična i hipermobilna te imaju četvrtast oblik - drugačiji od odraslog stopala. Ona imaju izraženije „jastučiće“ u svom središnjem dijelu te su mekana i savitljiva. Manji dio dječjih stopala potrebno je, zbog zaležanosti u maternici i lošijeg položaja, poticati da se isprave masažama i fizikalnom terapijom. Na sreću, najmanjem broju dječjih stopala potrebni su ekstenzivniji oblici liječenja kao što su gipsanje ili operacije. Tada bi u ambulanti dječjeg ortopeda sve sumnje i nedoumice oko stopala djeteta trebale biti razjašnjenje. To je vrijeme kada bi roditelji trebali dobiti sve odgovore na pitanja o obliku, rastu i razvoju stopala kod djeteta".

 | Author: Baobaby Foto: Baobaby

missMama: Kada je poželjno djetetu obuti prve cipelice?

Dr. Vlaić: "Za vrijeme pregleda i kroz razgovor s pedijatrom, vrlo često se postavi i pitanje prve obuće. I dok prve cipelice koje djeca dobiju primjerice za krštenje ne služe svrsi hodanja, već samo za uljepšati fotografiju ili ugrijati stopalo na hladnoći, izbor prve obuće kada djeca započnu s prohodavanjem je važan. Ovdje treba naglasiti da djeci ne treba obuvati ništa kruto na stopala dok još dominantno pužu jer im naprosto smeta kod kretanja. U tom periodu puzanja i kasnije vertikalizacije uz namještaj dobro je da dijete nosi nešto lagano i mekano na stopalima, kao čarapice. Međutim, kad se u fazi prohodavnja pojave trenuci da dijete samostalno bez pomoći učini nekoliko koraka kroz prostoriju, ispravan odabir obuće je bitan jer će ubrzo biti hodač". 

missMama: Je li istina da je za djecu najbolje da hodaju bosa?

Dr. Vlaić: "Prema temeljnim ortopedskim istraživanjima, glavna uloga obuće je zaštiti stopalo od ozljede i infekcije. Osim zaštite stopala, prilikom izbora obuće treba se prisjetiti razvoja stopala. Ljudsko stopalo se evolucijski razvijalo miljunima godina. Od vremena kada se ljudska vrsta osovila na dvije noge, razvoj stopala je krenuo u drugom smjeru u odnosu na niže vrste primata. Stoga stopalo ne služi više za hvat, kao primjerice kod smeđeg medvjeda, nego samo kao oslonac kod pokretanja. Kroz vrijeme je pokazano da se optimalni razvoj stopala događa u bosonogom okruženju. Što znači da bi za optimalan razvoj dječjeg stopala bilo dobro da djeca od malena hodaju bosa. Ipak, ovakav scenarij nam je svima teško zamisliv jer prijete razne opasnosti kod bosog hodanja. Međutim, odabir vrste obuće djeci izrađene prema bosonogom (barefoot, engl.) modelu čini se kao izvrsna alternativa koja omogućava primjerenu zaštitu stopala, a istovremeno pruža željene uvjete optimalnog razvoja dječjeg stopala". 

 | Author: Baobaby Foto: Baobaby

missMama: Što zapravo karakterizira barefoot model? 

Dr. Vlaić: "Današnja obuća izrađena prema barefoot modelu je lagana, ima dovoljno mjesta za prste, fleksibilna i nema materijala za amortizaciju tabana pa se hod u barefoot obući smatra po funkciji kao bosonogi hod uz istovremenu zaštitu stopala. Štoviše, nedavno istraživanje Gimunova i sur. na djeci u fazi prohodavanja pokazalo je da djeca koja su prohodavala u barefoot obući imaju veći luk stopala i manji kut progresije stopala kod hoda, usporedno sa svojim vršnjacima koji su prohodavali u klasičnim dječjim papučicama. Dakle, imaju bolje parametre koji se smatraju povoljnim kod ispravnog razvoja stopala. Zapravo, barefoot obuća bi trebala biti četvrtastog oblika kao što i jest dječje stopalo. Trebala bi biti porozna - izrađena od prirodne kože kako bi se izbjegla iritacija ili gljivične infekcije. Mora imati određeno trenje sa podlogom koje imitira hod bosim stopalom, a sam vanjski izgled bi trebao biti djeci prihvatljiv". 

missMama: Kakva su iskustva s ovim modelom obuće?

Dr. Vlaić: "Obuća izrađena prema barefoot modelu nedavno je postala popularna alternativa konvencionalnim cipelama među roditeljima predškolske djece u Europi. Ne čudi stoga veliki interes javnosti i svih uključenih za ovaj model obuće i kod djece u fazi prohodavanja. Na tržištu postoji više modela, od kojih se nekako prema ranije navedenim klasifikacijama kod nas najviše izdvaja Baobaby barefoot model cipelica za djecu u prohodavanju. Ovaj model barefoot cipelica osim što vizualno izgleda lijepo i djeci prihvatljivo, izrađen je ručno i bez ljepljenja tako da je mogućnost alergija na ljepila izbjegnuta. Cipelice se lako oblače i mekane su pa odlično prijanjaju uz stopalo. Rub cipelica koji dođe uz gležanj je obložen baršunastom tkaninom pa nema nimalo žuljanja. Konačno, kad roditelji dovedu dijete na konzultacije dječjem ortopedu nakon prvih učinjenih koraka, iskustva sa Baobaby barefoot modelom cipelica su odlična". 

 | Author: Baobaby Foto: Baobaby

missMama: Kakvu obuću je poželjno izbjegavati?

Dr. Vlaić: "Pretjerano kruta i kompresivna obuća može izazvati deformitete, slabosti i ograničenje pokretljivosti tako da ovu vrstu obuće treba izbjegavati za zdravo dječje stopalo. Zdravom stopalu djeteta treba samo omogućiti ispravan rast i razvoj, a ne treba ga opteretiti korektivnim cipelama, što je samo po sebi pogrešan naziv za obuću koja se kani obuti na zdravo stopalo. Ako stopalo nije zdravo te ima potrebe za smanjenjem apsorpcije udarca kod hoda, raspodjelu opterećenja ili povišenje, to predstavlja valjane indikacije za izmjenu cipela kod djeteta". 

Po čemu je posebna Baobaby barefoot obuća?

Dr. sc. Josip Vlaić, ali i brojni drugi dječji ortopedi potvrdili su da je Baobaby barefoot obuća odličan odabir za manju djecu jer omogućuje slobodan razvoj dječjeg stopala koji je od iznimne važnosti za usvajanje vještina puzanja, balansiranja i hodanja. Obitelji širom Hrvatske već 9 godina za svoju djecu biraju Baobaby - meke cipelice od najnježnije prirodne kože. Koliko su poznate govori činjenica da se njihov naziv 'pelice' pretvorio u sinonim za zdravu obuću koja svojim slatkim i drugačijim dizajnom oduševljava djecu, a vjerojatno još više i roditelje. Pelice osvajaju svojom mekoćom, funkcionalnošću i dizajnom.

 | Author: Baobaby Foto: Baobaby

Izrađene su od najmekše prirodne kože koja je prošla nježnu obradu bez ikakvih kemikalija što ih čini 100% sigurnima za dječju kožu, čak i za djecu sklonu alergijama. Budući da se u njima djeca osjećaju potpuno nesputano, kao da su bosonoga, djeca ih obožavaju nositi. Ušivena gumica oko gležnja drži cipelice na stopalima pa roditelji mogu prestati brinuti o skidanju cipelica s nožica, a tanki protuklizni potplat omogućuje djetetu da osjeti tlo po kojem hoda što je iznimno važno za usvajanje vještine hodanja. Iako su iznimno mekane, pelice su jako izdržljive i djeca ih dugo nose jer se tijekom nošenja u potpunosti prilagođavaju stopalu. Baobaby cipelice dolaze u četiri različita modela: klasične, piruetice, sandalice i mokasine, a sve modele možete potražiti na webshopu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.