Beba Razvoj u 1. godini 21. prosinca 2022.

Znanstvenici otkrili kako predvidjeti prvu bebinu riječ

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djetetove prve riječi velika su prekretnica u životu, ali i tema koja izaziva veliku znatiželju kod znanstvenika. Oni su nedavno utvrdili da su bebine prve riječi izazvane onime što beba vidi, a njihova otkrića dodatno su objasnila razvoj i učenje govora kod djece

Većina roditelja čuje prve riječi svoje bebe nekoliko mjeseci prije prvog rođendana. I iako su prve riječi često 'mama' i 'tata' ili slatke verzije tih riječi, što je s ostatkom bebinog vokabulara?

mama beba razgovor Možda te zanima... Kada bebe počinju pričati? Beba

Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Indiana, roditelji mogu predvidjeti rani vokabular djeteta na način da promatraju što sve beba vidi u svojoj svakodnevici. Drugi riječima, bebe vjerojatnije uče riječi objekata koji su često u njihovom vidnom polju. 

beba igračka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Vizualno pamćenje moglo bi biti ključ učenja riječi, recimo vizualni objekti koji su stalno u djetetovom vidokrugu poput stola, majice, bočice ili žlice", govori Linda Smith, autorica istraživanja i dodaje kako se radi o agregiranom iskustvu, odnosno ako dijete često vidi neki predmet - vjerojatnije je da će ga prepoznati i na kraju mu pridružiti riječ

dječak beba Možda te zanima... Razvoj govora kod djece: što je normalno, a što nije? Vrtić

Okruženje tijekom obroka važno je jer konstantno uključuje mali broj predmeta, a upravo su nazivi tih predmeta među prvim naučenim riječima djeteta. Zbog toga su znanstvenici zaključili kako je vizualno iskustvo od iznimne važnosti u učenju novih riječi i unatoč ustaljenom mišljenju, prve riječi nemaju toliko veze s onim što dijete često čuje, već s onim što često vidi jer je važnije da dijete vidi određeni predmet nego da čuje roditelje kako pokazuju na predmet i izgovaraju njegov naziv. 

Pročitajte vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole

"Prve 'prave' riječi

"Prva riječ sa značenjem javlja se oko godine dana, odnosno između devetog i petnaestog mjeseca te tada počinje govorno razdoblje u kojem se dijete počinje aktivno služiti govorom i jezikom. Između osamnaestog i dvadesetog mjeseca dijete počinje slagati prve rečenice te naglo proširivati rječnik i to s oko 50 novih riječi mjesečno pa ih u dobi od dvije i pol godine poznaje oko 1000", kaže logopedinja Sonja Jovančević.

mama dijete beba Možda te zanima... Znate li kako ohrabriti dijete da progovori? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.