Beba Razvoj u 1. godini 08. srpnja 2023.

Kako 'nagovoriti' bebu ili malo starije dijete na spavanje?

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dobar san za vašu bebu ili dijete ne mora biti kompliciran, ali ne mora uključivati plač ili tradicionalni 'trening spavanja'. Ponekad se poboljšanje dječjeg sna može postići vrlo jednostavnim postupcima

Bebama i maloj djeci potrebno je ponekad neko vrijeme da pronađu svoj ritam spavanja, ali i da nauče kako se uspavati. Donosimo vam najvažnije čimbenike koji će utjecati na sposobnost bebe ili malog djeteta da lakše utone u san i dulje i kvalitetnije spava, sa stranice Littleones.co.

1. Okruženje

Osigurajte prostor u kojem spava vaše dijete da stvarno potiče na spavanje. Bebe vole "bijelu buku" i to će im pomoći da ih povežu s ciklusima spavanja, također zvuk će pomoći bebama da blokiraju druge zvukove u kući koji ih mogu probuditi. Pobrinite se da ih u njihovom okruženju ništa ne stimulira poput noćne lampe ili zvukova te svjetlo s mobitela. Mračna soba postaje važna nakon osam tjedana starosti jer tama potiče oslobađanje melatonina - potreban nam je za dobar san. Korištenje vreće za spavanje za bebu također će pomoći pri stvaranju ugodnog i toplog okruženja za dijete.

Možda te zanima... Za dobar san važne su rutine, a moraš znati i koliko dijete treba spavati u kojoj dobi Vrtić

2. Vrijeme buđenja

Beba treba imati pravo vrijeme za buđenje kako bi dobro spavala tijekom noći. Beba koja nije dovoljno dugo budna između spavanja može imati problema kad treba zaspati, samo zato što nije dovoljno umorna. Također, dijete koje je predugo budno između spavanja teško će zaspati. Vrijeme spavanja se kod djeteta konstantno mijenja kako raste i razvija se - tako da se vrijeme buđenja za bebu koja je stara dva tjedna bitno razlikuje od bebe koja ima dva mjeseca. Ovisno o dobi djeteta, budnost tijekom jutra će se također mijenjati kako se dijete razvija, a bit će budnije i u popodnevnim satima.

Možda te zanima... Uspavljivanje djeteta uz roditelje: Kada prestati? Vrtić

3. Vrijeme za smirivanje

Bebe se vrlo lako mogu pretjerano stimulirati podražajima iz okoline, a vrijeme za smirivanje prije spavanja važno je za dijete kako bi ušlo u zonu za spavanje. Ovo će za bebu biti znak da je spavanje blizu. Za smirivanje možete lagano pričati ili pjevati djetetu, čitati priču ili ga nježno maziti u slabo osvijetljenoj sobi.

100 koraka za uspavljivanje djece u kojima će se pronaći svaki roditelj

4. Pripremanje za spavanje

Bebina sposobnost da se smiri ovisi o dva glavna faktora - da su stvarno spremni za spavanje i ovisno o njihovoj dobi. Dobra je ideja bebu smjestiti u njezin krevet, tako da nauči da je krevet mjesto gdje spava kada je umorna. Za starije bebe važno je da se znaju samostalno uspavati. To znači da će zapasti bez asistencije preko dana i po noći. Ako je beba navikla da zaspi uz vašu asistenciju, trebat će vas svaki put bez obzira bez obzira radi li se o dnevnom ili noćnom spavanju. 

Možda te zanima... Sve tajne popodnevnog sna od rođenja do vrtićke dobi Beba

5. Vrijeme spavanja

Neke bebe trebaju regulirati vrijeme spavanja, da bi dijete optimalno spavalo treba spavati određeno vrijeme preko dana i imati kvalitetan san po noći. Neke bebe vole spavati preko dana, a onda ne spavaju noću jer su imali previše dnevnog sna i nisu istinski umorni. Bebama i maloj djeci potreban je san preko dana kako bi prirodno podigli razinu energije i izbjegli umor.

Jednostavne metode koje djetetu olakšavaju odlazak na spavanje

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

6. Hrana je važna

Utjecaj gladi na spavanje djeteta može biti dramatičan. Gladno dijete se neće smiriti ili zaspati. Isto tako, vrsta hrane koju dijete konzumira također može utjecati na bebin san. Preporučuje se hranjenje bebe kada se probudi iz sna, kada je odmorna može jesti dovoljnu količinu hrane. Hranjenje djeteta prije spavanja može biti nedovoljno jer je dijete umorno da bi jelo, a onda može ogladnjeti tijekom sna i probuditi se zbog gladi. Nakon bebinog desetog mjeseca ne preporučuju se bjelančevine za večernji obrok jer ležanje može samo usporiti probavni sustav. Najbolje je bjelančevine pripremiti za ručak.

Dobronamjerni savjeti za uspavljivanje beba koje ne trebate slušati

7. Očekivanja tijekom noći

Dječji noći san ovisi o više čimbenika koji se trebaju podudarati: količina dnevnog sna, vrijeme spavanja, količina i vrijeme hranjenja, okolina, sposobnost umirenja. Dobar noćni san ne ovisi samo o dobrom "treningu spavanja". Bebe su zasigurno spremne dugo spavati preko noći od vrlo rane dobi, ako je sve poredano kako treba, ali se beba još uvijek budi tijekom noći zbog hrane. Međutim, ako osjećate da se vaša beba budi previše puta tijekom noći trebali biste razmisliti o ovim faktorima i pokušajte napraviti neke promjene. 

Za bolji san, dnevni i noćni, treba promotriti djetetov ritam tijekom 24 sata i sve pripremiti kako bi dijete moglo dobiti optimalnu količinu sna i lagano utonuti u san.

beba spava Možda te zanima... Kako bebu naučiti da sama zaspi? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.