Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 07. siječnja 2024.

U koliko sati djeca trebaju ići spavati? Pogledaj tablicu spavanja prema dobi....

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tablica će ti pomoći da odrediš optimalno vrijeme kada bi tvoji klinci trebali ići na spavanje.

Čak i u sasvim normalnom danu, mnogi se roditelji bore s odlaskom djece u krevet dovoljno rano. Jedna je majka, koju također muči ovaj problem, podijelila svoje iskustvo. 

"Tijekom školske godine javljaju se različiti problemi, posebno oni povezani s rutinom spavanja. Dio izazova tijekom dugih školskih mjeseci jest i taj što i suprug i ja radimo. Kad se vratimo kući u 18 sati, svake večeri "zaronimo glavom" u istu rutinu večere, kupanja i domaćih zadaća i bilo kakvih izvanškolskih aktivnosti koje se zaredaju.

Tu su sastanci, nogometni treninzi, satovi klavira i jezika koje treba izdržati. I kako se ispostavilo, zapravo želimo provesti neko vrijeme sa svojom djecom! Apsolutno mrzim one večeri kad imam osjećaj da samo dođem kući, na brzinu pojedemo obrok ili dva zalogaja, požurim ih na vježbanje, brzinski okupam i pošaljem u krevet. Želim se voziti biciklima gore-dolje našom uličicom, prošetati u večernjim satima do trgovine na uglu, možda čak i igrati neku društvenu igru. 

Možda te zanima... Regresija sna: Zašto se događa i kako pomoći bebi? Beba

Drugi je problem taj što moje najmlađa kćer, koje ima 5 godina, odlazi na spavanje u isto vrijeme kad i njezina 9-godišnja starija sestra, što je u jesenskim i zimskim mjesecima  oko 9:30. To je zapravo prilično velik problem. Jer, iako sam se uvijek nekako pitala spava li moja najstarija kćer dovoljno, bila sam gotovo sigurna da moja najmlađa ne spava." 

škola, spavanje, učenik | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Koliko je sna uistinu potrebno? 

Iz cijele ove priče proizlazi jedno pitanje, koje su si u jednom trenutku postavili milijuni roditelja: Koliko sna je potrebno djeci, odnosno koliko bi trebala spavati moja djeca? Dobra je vijest da je odgovor napokon stigao zahvaljujući Wilson osnovnoj školi u Kenosha, Wisconsin. Škola je podijelila tablicu spavanja na Facebooku kako bi podsjetila roditelje u koje vrijeme trebaju slati djecu u krevet, na temelju njihove dobi i uobičajenog vremena buđenja. U nastavku prilažemo tablicu putem koje na jednostavan način možeš saznati kada bi tvoje dijete trebalo ići na spavanje. 

Helpful information!

Objavljuje Wilson ElementaryPetak, 28. kolovoza 2015.


U dobi od 5 godina dijete bi trebalo na spavanje ići u periodu od 18:45 i 20:15, ovisno o tome kada se ujutro budi.  Ako se osmogodišnje dijete probudi oko 06:45, onda je za spavanje spremno oko 20:15 sati, ali ako ujutro spava 45 minuta duže od navedenog slobodno mu dozvolite da ostane budno do 21 sat i uživa uz večeru i omiljene filmove. Ne puno kasnije u krevetu bi trebala biti i djeca u dobi od 11 i 12 godina - od 20:15 do 21:45.

Odlaze li tvoja djeca u krevet u pravo vrijeme?

Možda te zanima... Zašto sva djeca trebaju ići rano na spavanje i koliko je to rano? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.