Beba Zdravlje i njega bebe 16. studenoga 2022.

Puzanje može smanjiti rizik od astme?

Foto: Shutterstock ; stilovi puzanja
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prašina koju si zaboravila obrisati s poda, može biti dobra za bebu koja puže, stoji u istraživanju

Bez obzira na to koliko je vaša kuća čista, podovi u zatvorenom prostoru, osobito tepisi puni su biološkog materijala - stvari od koje se sastoji prašina. Sada su znanstvenici otkrili da bebe koje pužu dižu visoke razine čestica i kao rezultat toga udišu četiri puta više nego što bi odrasla osoba udahnula (po kilogramu tjelesne mase) dok hodaju po istom podu.

Stilovi puzanja Možda te zanima... Komandos, medvjedić, klasični... 6 stilova puzanja beba Beba

Bebe koje pužu stvaraju oblak prašine

Za svoju studiju, objavljenu u časopisu Environmental Science and Technology, istraživači sa Sveučilišta Purdue stvorili su robotsku bebu koja se kreće po uzorcima tepiha uzetih iz stvarnih domova. "Naš je cilj bio proučiti kako puzanje bebe diže mikrobe [sićušne biočestice] i prašinu s tepiha, te procijeniti izloženost udisaju", kaže autor studije Brandon Boor, asistent profesora građevinarstva i zaštite okoliša i ekološki inženjering. "Puzanje beba uzburkava nataložene čestice prašine koje se nakupljaju u tepihu i oslobađa ih u zrak."

Znanstvenici su otkrili da su koncentracije čestica u oblaku prašine oko bebe bile do 20 puta veće nego u ostalim djelovima prostorije. Te su se čestice sastojale od stanica kože, bakterija, peludi i spora gljiva. Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da su puzajuće bebe izložene tolikoj količini bioloških čestica od kojih većina završi u njihovom dišnom sustavu budući da su im dišni organi blizu poda.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Može li prašina izgraditi imunitet?

Prije nego što se zabrinete da svoju kuću ne održavate dovoljno čistom, Boor kaže da bi zapravo to moglo biti dobro za bebe. Prethodno istraživanje, uključujući studiju iz 2014. iz Dječjeg centra Johns Hopkins, pokazalo je da što su male bebe izloženije određenim alergenima, to je vjerojatnije da će izgraditi imunitet na njih.

"Mnoga su istraživanja pokazala da izloženost inhalacijskim mikroorganizmima u ranom djetinjstvu, kao što su bakterije i gljivice, i alergenima, kao što su pelud, grinje i životinjski alergeni, može igrati značajnu ulogu u razvoju - i zaštiti od - astme, peludne groznice i alergije", kaže Boor, za Parents. Bebe koje su izložene većoj količini prljavštine s većom raznolikošću mikroba kasnije imaju nižu stopu astme, kaže on. Ovo podržava "hipotezu o higijeni", koja sugerira da stvari ne biste trebali držati previše čistima, jer sterilno okruženje ne dopušta razvoj i jačanje imunološkog sustava.

Možda te zanima... Zašto su djeca najčešće bolesna do treće godine? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.