Native sadržaj Dobrodošla, bebice! 21. veljače 2024.

Ovo su najčešći mitovi o odvikavanju od pelena koje slobodno možeš ignorirati

Foto: Unsplash+

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoji li zaista idealna dob i vrijeme za odvikavanje od pelena?

Odvikavanje od pelena izazov je, ali i velika prekretnica i za djecu i za roditelje. Sigurno si mnogo puta čula dobronamjerne savjete poput onih da je ljeti bolje odvikavati dijete od pelena nego zimi ili da postoji optimalna dob kada je dijete spremno za taj korak. Međutim, mnogi savjeti i informacije zapravo nisu točni. Kirsty Ketley, majka dvoje djece i savjetnica za roditeljstvo, za The Sun je otkrila pet najčešćih mitova o odvikavanju od pelena koje bi roditelji trebali ignorirati.

1. mit: Postoji optimalna dob kad će dijete biti spremno za taj korak

Možda si negdje pročitala da dijete mora imati točno dvije godine i tri mjeseca u trenutku kad postane spremno za skidanje pelena. Ne, tvoje dijete bit će spremno kad bude spremno. Obično je to između 2. i 3. godine, ali može se dogoditi prije ili poslije. 

Osim što dijete mora biti fizički spremno za taj važan korak, mora biti i emocionalno spremno, za što je obično potrebno duže vrijeme. Znakovi koji ukazuju da je dijete spremno za učenje na obavljanje nužde na WC-u su suha pelena duže vrijeme, možda sami iskazuju želju za korištenjem WC-a ili tute, samouvjereni su i neovisni u drugim stvarima. Bilo bi korisno da dijete samo zna obući i skinuti gaćice i da je svjesno toaleta i onoga što se na njemu i u njemu događa. Određeni znakovi pokazat će ti je li tvoje dijete spremno za odvikavanje od pelena, a više o toj temi možeš pročitati u nastavku. 

2. mit: Dječake je teže trenirati nego djevojčice

Ovo je izjava koja se često može čuti, ali spol zaista ne čini razliku. "Nije točno da se djevojčice lakše odvikavaju od pelena od dječaka", poručuje Ketley. 

3. mit: Bolje je odvikavati dijete od pelena ljeti nego zimi

Ako je dijete spremno, nebitno je li ljeto ili zima. Roditelji se moraju opskrbiti zalihama donjeg rublja i krpama kojima će obrisati pod u slučaju da se nužda dogodi na nezgodnom mjestu. Ipak, iz iskustva pedijatra dr. Milivoja Jovančevića upravo je ljetni period vrijeme kada se dijete najlakše skida iz pelene. Više o toj temi možeš pročitati u nastavku.

4. mit: Noćna pelena mora biti suha

Djeci se do osme godine može dogoditi da se pomokre u krevet pa suha pelena ne mora biti preduvjet za odvikavanje. Ograničavanje pijenja tekućina sat vremena prije spavanja može pomoći. Neka djeca imaju suhu pelenu cijelu noć pa je koriste čim se probude. Ako tvoje dijete ima više od osam godina i još uvijek mokri u krevet, posjeti liječnika i obrati mu se za pomoć i savjet.

5. mit: Djeca trebaju koristiti toalet, a ne tutu

Neka djeca, osobito ona koja imaju stariju braću i sestre, od početka radije koriste WC. To te ne treba obeshrabriti, ali u redu je i da djeca koriste tutu dok ne uspostave ravnotežu. Ako tvoj mališan radije sjeda na tutu, to je sasvim u redu. Ipak, Ketley preporučuje da tutu držiš u kupaonici, umjesto da dijete uči da je dobro obavljati nuždu u bilo kojoj prostoriji u kući. Ako tvoje dijete odbija kahlicu, stručnjakinja Iva Brčić savjetuje što možeš učiniti u toj situaciji. 

Neka igre na otvorenom počnu! Klikni & Uštedi!

 | Author: