Vrtić 06. ožujka 2024.

Mama u kratkom videu pokazala kolike mogu biti razlike između prvog i drugog djeteta

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako znamo da djeca ne mogu biti potpuno ista, čak i ako znamo da potječu od istih roditelja, nekad nas te razlike ipak zaprepaste ili – nasmiju.

Ako si mama najmanje dvoje djece, tvoje priče o djeci sigurno uključuju rečenice koje imaju jednak kostur: „Ona uvijek, ali uvijek… A on ne bi ni u snu…“ ili „On jednostavno obožava… Ovaj drugi ne želi ni čuti…“ Sve su to varijacije na temu, a poanta je razgovor o tome koliko se točno razlikuju tvoja djeca. Dakle, djeca koja imaju iste roditelje, iste gene, odrastaju u istom domu, isto se odgajaju.

Možda te zanima... Znanost je utvrdila koje dijete po redu upada u nevolju češće nego ostali Školarci

Možda te već netko u šali pitao – jesu li oboje tvoja djeca? A ti prasneš u smijeh na takvo pitanje jer znaš točno zašto te to pitaju i znaš da je stvarno nevjerojatno koliko se mogu razlikovati. Jedno je stalno u blatu, drugo ne želi ni prstić zaprljati. Jedno vjeruje u vile i jednoroge, a drugom ne možeš ništa muljati. Sve ti je jasno.

Uvijek je zabavno vidjeti tu različitost „na djelu“, pa je zato video mame Shawne Protzman bio jedan od onih koji je nasmijao mnoge, ali i prizvao puno komentara koji su išli svi u istom smjeru: „Da, poznato! Pa kako mogu biti toliko različiti?!“

Video prikazuje dvije sestre koje trče prema restoranu, čini se, dok vani pada kiša. Starija djevojčica trči brzo kako bi se čim prije sklonila od kiše, dok druga, mlađa, najednom vidi razlog da zastane. Ustvari, više to izgleda kao bacanje na pod, ravno ispred oluka, odnosno slivnika za oluk, te gleda ravno u kišu koja se tu slijeva.

Natpis na videu kaže: „Prvo dijete: trči kako bi se sklonila od kiše.“ Te zatim: „Drugo dijete: trči kako bi pila vodu iz slivnika.“ U potpisu videa mama je napisala: „Ali ozbiljno, kako mogu dvije sestre biti toliko različite?!“

Mnogi su se roditelji prepoznali u ovom pitanju, a svoju djecu u ove dvije sestre. I mnogi imaju upravo takav „raspored“ – starija su djeca puno „stisnutija“, dok su mlađa daleko opuštenija i ležernija. Inače, stručnjaci kažu da iako nam se čini da svoju djecu jednako odgajamo, to nije baš u potpunosti tako, pa su ovakvi rezultati očekivani. Naime, kad dvoje ljudi postanu roditelji prvi put, nisu baš sigurni u svoje vještine i znanje, pa su često daleko oprezniji nego što je to kasnije, s drugim ili trećim djetetom. Sasvim očekivano, djeca reflektiraju to.

Komentari su uistinu raznoliki i zabavni!

„Onaj zaprepašteni pogled koji uputi prvorođeno dijete je sve!“

„Zašto se uvijek moramo boriti da maknemo tu drugorođenu djecu od slivnika? Već od doba toddlera oni su čisti kaos!“

„Ona si misli 'Napokon! Fonatana koju mogu dosegnuti da me ne dignu'“

„Drugo nas dijete učini poniznima.“

„Ja bih bila onaj roditelj koji osuđuje najviše od svih, da nisam rodila svoje drugo dijete!“

Možda te zanima... Dragi moj drugorođeni: Da sam barem ovo naučila ranije... Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.