Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 12. prosinca 2023.

Što napraviti kad se pojavi ljubomora na brata ili sestru?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znaš ono kad se braća i sestre malo ljute jedni na druge? Pa, neka istraživanja kažu da to može ponekad završiti agresivnim cirkusom. Ali, stvar je u tome da se to može izbjeći. Iako je normalno da klinci budu malo ljubomorni, postoji par fora kako to držati pod kontrolom među tvojim malim buntovnicima.

Roditelji trebaju prihvatiti da dijete može biti ljuto, ljubomorno ili tužno. Moraju im objasniti da je normalno osjećati negativne emocije i naučiti ih kako se nositi s negativnošću. Ako primijetiš da dijete osjeća da mu ne posvećuješ dovoljno pažnje, psiholozi predlažu da izdvojiš vrijeme i provedete ga samo vas dvoje.

Također, ukoliko jedno dijete uspoređuješ s drugim to može kod njih izazvati osjećaj da nekoga više voliš. Osim što će izazvati ljubomoru može potkopati njihovo samopoštovanje i potaknuti tjeskobu.

Možda te zanima... Kako pripremiti dijete i olakšati mu dolazak brata ili sestre? Vrtić

Prihvati djetetove emocije

Psiholozi kažu da je vitalno priznati dječje emocije. Kao roditelj moraš prihvatiti da dijete može biti ljuto, ljubomorno ili tužno. Moraš objasniti svojoj djeci da je normalno osjećati negativne emocije i naučiti ih kako se nositi s negativnošću.

Nemoj ih uspoređivati

Nikad ne uspoređujte braću i sestre. Ako jedno dijete uspoređujete s drugim to može kod njih izazvati osjećaj da nekoga više volite. Osim što će izazvati ljubomoru može potkopati njihovo samopoštovanje i potaknuti tjeskobu. 

Nasmij ih

Smijeh ima brojne zdravstvene koristi za ljude. Između ostalog, može smanjiti razinu tjeskobe. Psiholozi predlažu korištenje ovog alata za rješavanje ljubomore između braće i sestara.

Možda te zanima... Imaš dvoje djece i – kaos? Možda ti pomogne 15 stručnih savjeta za ravnotežu Vrtić

Riješi se rodne pristranosti

Roditelji se prema djeci često ponašaju različito ovisno o  spolu. Od djevojčica se očekuje da budu sramežljive i lijepe, a od dječaka da budu jaki i da ne izražavaju svoje osjećaje. Ali, ako ne dopustiš sinu da se igra istom igračkom kao i tvoja kći, dječak može početi postati ljubomoran.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Podijeli odgovornosti

Ako se djeca potuku ili posvađaju, ne može samo jedno biti krivo. Stručnjaci predlažu da roditelji istraže srž sukoba i natjeraju obje strane da se suoče s odgovornostima za svoje postupke.

Ne krivi ih

Pokušaj ne ograničavati jedno dijete zbog drugog i pažljivo biraj riječi. Na primjer, nemoj djetetu reći da se ne može igrati jer brat ili sestra spavaju. Umjesto toga, osmisli neku mirnu aktivnost, poput slikanja.

Pokaži im da je super imati brata ili sestru

Možeš im pročitati neku knjigu koja govori koliko je dobro imati brata ili sestru ili im na vlastitom primjeru to pokazati, piše Bright Side.

Možda te zanima... 19 razloga zašto je super imati braću i sestre Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.