Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 22. prosinca 2023.

Mišljenje psihologa: Kada bi se braća i sestre trebali prestati kupati zajedno?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne postoji jasna dobna granica kada bi se djeca trebala odvojeno tuširati, ali razgovori povezani s odlukom o tome ključni su dio, posebno u pubertetu, objašnjava dr. Emily Edlynn.

Jedna je majka postavila pitanje doktoroci u vezi sa svojom nedoumicom, kada je vrijeme da se brat i sestra prestanu kupati zajedno? Njezino pitanje prenosimo u nastavku:

"Imam dječaka i djevojčicu, 9-godišnjake blizance. Moja kći je počela pokazivati ​​znakove puberteta, ali zadovoljna je svojim tijelom. Oni se obično igraju dok se razgolićuju prije nego što se odvojeno tuširaju. Osjećam da je u ovom trenutku vrijeme da ne budu goli zajedno, no ne znam što napraviti. Koje se godine ne bi smjeli pokazivati ​​jedni drugima i kako to učiniti bez stvaranja tjelesnog srama?"

Odgovor psihologinje prenosimo u nastavku.

Pozdravljam vas što ste krenuli od pozitivnog stava prema tijelima koja se mijenjaju kod vaše djece. Prepoznajete da je vaša kći zadovoljna svojim tijelom, a znamo kako se djevojke i žene na dugom putu odrastanja suočavaju sa svojim tijelom i svim rizičnim društvenim i kulturnim pritiscima. Za odrasle, koji su upućeniji u seksualnost ponekad može biti nezgodno na golotinju gledati na način na koji to čine naša djeca.  Znamo seksualne implikacije načina na koji se tijela prikazuju i koriste i želimo biti oprezni kako to projiciramo na djecu kako bismo izbjegli nenamjerno seksualiziranje tijela kad to ne trebaju.

Kada je riječ o njihovim tijelima, idealno je dopustiti djeci da preuzmu vodeću ulogu u onome što im se čini prirodnim kada je riječ o prikrivanju tijela i privatnosti. Nekoj će djeci možda trebati neki trening oko toga da se suzdrže od trčanja po ulicama bez hlača, ali većina djeca u prikladnom vremenskom dolaze do prirodne svijesti o tijelu i spoznaju nove želje za privatnošću. Što se tiče vaše djece, zvuči kao da još nijedan od vaših 9-godišnjih blizanaca nije dosegao točku nelagode. Za vaš duševni mir ne postoji stručni konsenzus o dobnoj granici koja postoji kada je ovo u pitanju! Ali, razmislite o sljedećim koracima koji su važni u odgoju.

Možda te zanima... Granice u odgoju tinejdžera: Kako pregovarati i ne popustiti? Školarci

Razgovarajte o pubertetu

Koncept spolnih razlika zasluženo je dobio puno znanstvenih rasprava i važno je razdvojiti društveno konstruirane ideje o spolu naspram stvarnih rodnih razlika. Međutim, biološki, dječaci pubertet dosežu kasnije od djevojčica. Dakle, vaša će kćer morati biti ona koja će odrediti što će raditi. Vjerojatno će prije nego što on shvati shvatiti da je čudno biti gol ispred drugih.

Važno je da vaša kćer s razumijevanjem i prihvaćanjem stadija puberteta. Mijenjanje tijela može stvoriti sve vrste zbunjujućih i oprečnih osjećaja, uključujući želju da ostane dijete. Bilo bi zanimljivo čuti od vaše kćeri kakav joj je osjećaj započeti te promjene, pogotovo jer njezin brat to vjerojatno još nije. Je li još uvijek igranje s bratom prije tuširanja dio želje da se ne osjeća drugačije u vezi s promjenom tijela?

Kao psiholog smatram da može biti korisno barem razmotriti zajedno sa djecom, emocionalno iskustvo puberteta i kako to može utjecati na ponašanje. U svojoj misiji da svojoj kćeri ne namećete osjećaj neugode zbog njenog tijela, pristupite razgovorima s njom iz kuta koji joj pomaže da dođe do vlastitih zaključaka. Umjesto razgovora "ne budite goli jedni pred drugima", razgovorajte o svemu, osjećajima, pubertetu, promjenama. Važno je naglasiti i razgovarati o tome kako se brinemo za svoje tijelo i kako drugi mogu vidjeti ili se prema nama ponašati na zdrav i nezdrav način.

Svaka obitelj ima vlastite vrijednosti i načine na koji razgovaraju s djecom o svom tijelu, ali seks je uvijek dio ovog razgovora, bilo da se podrazumijeva ili se o njemu izravno razgovara. Istraživanje pokazuje ključne aspekte vođenja ovog razgovora, uključujući važnost korištenja pravih riječi za anatomiju, a ne slatkih nadimaka ili eufemizama i osiguravanje da se pozabavi konceptom autonomije nad vlastitim tijelom.

Možda te zanima... Mama tvrdi da tata ne bi trebao kupati kćer jer 'nemaju iste dijelove' Beba

Kontrola i autonomija

U široj roditeljskoj težnji da svojim postupcima pomognemo djeci da razviju pozitivne odnose prema svojim tijelima, ključna komponenta je naučiti ih da imaju kontrolu nad vlastitim tijelima. Imajući ovo na umu, ne želite ispasti kao da vladate njezinim tijelom izravnom naredbom da ne bude gola pred svojim bratom.

O kontroli se ne može razgovarati bez pristanka i ovdje vaš sin treba sudjelovati u razgovoru. Mnogi ljudi misle o pristanku kao nečemu što trebamo naučiti svoje kćeri, ali jednako je važno razgovarati o tome i sa sinovima. Sa svojim 9-godišnjakom razgovarajte i naučite ga da se to poštuje ako bilo tko kaže drugome da se „zaustavi“ bilo kakav fizički kontakt (hrvanje, škakljanje). Isto vrijedi i za njihovu predstavu prije tuširanja. Čim se netko osjeća neugodno, trebali bi to moći reći i poštivati ​​njihovu želju. Možete obojici izričito dati do znanja da je ovo obiteljsko pravilo, dajući im dopuštenje da kažu: "Nije mi ugodno."

Postavljanje ovog temelja za način na koji pristanak djeluje u vašoj obitelji ne samo da im pomaže pronaći svoje granice kao braća i sestre, već će im poslužiti u snalaženju u odnosima izvan obitelji.

Možda te zanima... Mama na meti kritika zbog fotke u kadi sa sinovima Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.