Roditelji 13. siječnja 2023.

Fraze koje roditelji govore, a koje narušavaju odnos između braće i sestara

Foto: Shutterstock Odgoj danas,
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji utječu na formiranje zdravog, prijateljskog i kvalitetnog odnosa između braće i sestara....

Odgoj djece složen je i težak zadatak, a ako imaš više djece zadatak postaje još zahtjevniji. Ne samo da je potrebno izgraditi odnos povjerenja sa svakim od svoje djece, već je i presudno pomoći im da imaju dobre međusobne odnose. Nažalost, ponekad nevidljive stvari mogu postati prepreke, poput fraza koje se prenose s koljena na koljeno i ne čine ništa korisno, već izazivaju negativne emocije i sukob.

Izgleda da roditelji uvelike mogu utjecati na pozitivnu igru i povezanost između svoje djece. Bright Side donosi fraze koje roditelji često govore, a koje mogu biti veoma štetne i narušiti prijateljski odnos između braće i sestara...

Možda te zanima... Drugorođena djeca su buntovnija i problematičnija - potvrđeno i istraživanjem Vrtić

'Neka ti brat ili sestra budu primjer'

Možda ti se čini da uspoređivanje s drugom djecom može biti odlična motivacija za bolje ponašanje, međutim, dijete će samo čuti da više voliš njegovu braću i sestre ili da ono nije dovoljno dobro. To stvara osjećaj gorčine, nezadovoljstva i zavisti, što dugoročno može dovesti do problema sa samopoštovanjem i do nezdravog natjecanja među braćom i sestrama.

'Čuvaj / pazi mlađeg brata/sestru'

Preporučuje se zamoliti stariju djecu da se brinu o mlađoj braći i sestrama samo kada među njima postoji značajna razlika u godinama. No imaj na umu da čuvanje mlađeg brata/sestre ne bi trebala postati dužnost starijeg djeteta jer ono ne bi trebalo u potpunosti zamijeniti roditelje.

'Moraš ga/ju voljeti'

Rođenje i dolazak nove bebe u obitelj može biti stresno za stariju djecu. U njima se ponekad počinju rađati čudni osjećaji, a ponekad i ljubomora.  Prisiljavanje starije djece da zavole pridošlicu može samo potaknuti odbijanje i negativne osjećaje. Umjesto toga objasni im da imaju pravo osjećati takve emocije i uvijek pohvali trenutke u kojima pokazuju brigu prema svom mlađem bratu ili sestri.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

'Stariji si. Moraš biti pametniji'

Prisiljavanje starije djece da popuste mlađima može utjecati na stvaranje netrpeljivosti među njima. Osim toga, starija djeca bi zbog tereta odgovornosti i stalnog pritiska mogla izrasti u pesimistične i tjeskobne perfekcioniste koji uvijek traže odobrenje drugih ljudi.

'Tko će biti prvi?'

Još jedna loša navika koju imaju mnogi roditelji je otvoreno poticanje natjecanja tj. kompetitivnosti između djece. Kada je riječ o uspoređivanju djece jedne s drugima, jedno će se od njih osjećati kao da je u nepovoljnom položaju. S druge strane, poticanjem natjecanja među djecom, stvorit će se negativne emocije i tjeskoba u svakom od njih. Naime, natjecanje i stvaranje konkurencije nije igra za djecu, a emocije koje osjećaju zbog gubitka ili pobjede mogu biti uistinu snažne.

Možda te zanima... 9 dobrih razloga da se odlučiš na još jedno dijete Trudnoća tužna sestra Možda te zanima... Ljubav starije sestre rastopit će vas u samo jednoj minuti Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.