Vrtić 06. srpnja 2023.

Imaš dvoje djece i – kaos? Možda ti pomogne 15 stručnih savjeta za ravnotežu

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uvijek se diviš onima koji imaju više od dvoje djece, jer je tvojoj obitelji i dvoje sasvim dovoljno za pravi mali kaos? Ne brini se, niste loši roditelji, dvoje djece može stvarno tako djelovati. Možda trebaš ovo pročitati…

Kažu jedno je premalo, kažu troje je već previše, kažu dvoje je idealno. Kažu. A ti ne shvaćaš o čemu pričaju, jer tvojih dvoje u stanju je stvoriti u vašoj obitelji pravi kaos. Istina, nikada nije dosadno, ali ti zapravo nekad poželiš da ti bude dosadno. Balansiranje različitih zadataka, različitih osobnosti, različitih potreba, različitih želja, različitog svega toliko te iscrpi da na kraju dana ne možeš baš ništa.

Možda te zanima... 19 razloga zašto je super imati braću i sestre Školarci

Na svakodnevnoj bazi to može biti iznimno kaotično i stresno, pa i zamorno. Srećom, uz čarobni štapić, moguće je te stresne trenutke nekako usmjeriti onamo kamo želiš i, nadamo se, stvoriti mirnije kućno okruženje. Dobro, ako nemaš čarobni štapić, možda ti pomogne i ovih 15 praktičnih strategija za balansiranje kaosa roditeljstva dvoje djece. Napisali su ih stručnjaci, pa se nadamo da će djelovati.

1. Daj prednost vremenu jedan na jedan

Starije je dijete naviklo biti samo, pa imati brata ili sestru može remetiti tu potrebu za samoćom, čak izazvati osjećaje ljubomore (bez obzira na to koliko je prošlo od rođenja mlađeg djeteta). Tu ljubomoru možeš ublažiti određivanjem redovitih termina jedan na jedan sa svakim djetetom.

Ne mora to biti dugo - čak i 10 ili 15 minuta čitanja knjige ili igranja u dvorištu učinit će razliku. I koliko god to bilo primamljivo, ne dopusti drugom djetetu da se miješa u to posebno vrijeme - time šalješ poruku da ti nije dovoljno stalo da se u potpunosti usredotočiš na dijete s kojim provodite vrijeme, što može pogoršati ljubomoru.

2. Ne uspoređuj djecu

Voliš oboje podjednako, ali prirodno je da s vremena na vrijeme nekog favoriziraš. S nekom je djecom lakše nego s drugom, a možda s jednim djetetom imaš više zajedničkog. Važno je samo ne pokazivati to u bilo kojem pogledu. Potrudi se da zadovoljiš potrebe svakog djeteta. I nikada, nikada ih ne uspoređuj! To dijete ponižava i čini da se ono osjeća manje cijenjenim.

3. Stvori odvojene prostore za igru

Sva djeca trebaju vrijeme za samostalnu igru, a to možeš potaknuti tako da im stvoriš odvojene prostore za igru. Tako mlađe dijete ne može smetati, a starije ne može uvijek „upravljati“ mlađim. Manje će se boriti.

4. Kupi dvije iste igračke (kad možeš)

Naučiti dijeliti dio je zdravog razvoja. Ali ponekad je zdravo strateški izbjeći sukobe i stres u kući. Jedan od načina za to je imati dvije iste igračke dok su djeca još manja. Na primjer, ako se redovito svađaju oko plišanog psa, možda ima smisla kupiti dva.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

5. Vježbaj razgovor

Kad djeca budu dovoljno stara da razumiju koncepte poput dijeljenja, pomogni im svladati to. To ne mora biti komplicirano, a možeš koristiti i sukobe (poput svađe oko igračaka) za podučavanje. Tu pomaže razgovor. Na primjer, ako dijete grabi bratovu igračku iz ruku, možeš strpljivo razgovarati o tome kako je teško čekati, a zatim potaknuti da kaže koliko je ljuta. Moraju naučiti da je u redu osjećati velike osjećaje, ali nije u redu povrijediti jedno drugo rukama ili riječima.

6. Zajedno radite na projektima

Još jedan način za malo ravnoteže (i zabave) u obitelj su projekti koji zahtijevaju tim. Bilo da pečete kolačiće, čistite igračke ili igrate društvenu igru, zajednički rad pomaže djeci da se osjećaju voljeno, dok istovremeno usavršavate vještine poput suradnje, timskog rada i komunikacije.

7. Iskaži očekivanja odmah ujutro

Možda imaš najbolje namjere igrati s djecom, ali kad shvatiš da je raspored krcat, možda će ti biti problem zastati i poigrati se legićima. S druge strane, to može izazvati loše ponašanje djece. Odmah ujutro s djecom odredi očekivanja o tome kada ćeš im moći pokloniti pažnju, bilo pojedinačno ili zajedno, te im dopusti da odaberu aktivnost. Tako će strpljivo čekati i veseliti se tome.

8. Podijeli pa vladaj

Osim u slučaju da je u kući samo jedna odrasla osoba, podijeli vrijeme s djecom u dogovoru s partnerom. Možda se jedno od vas bolje sporazumijeva s jednim, a drugo s drugim djetetom. Razgovarajte o tim stvarima kao obitelj i napravite plan s partnerom. To će vama olakšati, a djeci donijeti više zabave.

9. Daj prednost mirnom vremenu

Čak i ako djeca više ne spavaju popodne, u danu odvoji malo vremena za mir. Djeci je to potrebno kao i tebi. Nazovi to odmor, stanka, timeout, kako god, ali neka svatko ima priliku odmoriti se, igrati sam i jednostavno se opustiti barem na 20 ili 30 minuta.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

10. Drži se rutine

Djeca teže podnose kad su stvari nepredvidive, pa im poznati raspored dana može pomoći u tom što očekivati ​​i što se od njih očekuje. To ne znači da moraš strogo poštovati raspored, pogotovo kada su djeca mlađa. Dovoljno je znati otprilike: nakon doručka se peru zubi, do ručka se igraju, zatim TV… Neka rutina bude prirodna za tvoju obitelj.

11. Budi trener za rješavanje sukoba za svoju djecu

Kada djeca vrište jedno na drugo, a ti si na rubu živaca, primamljivo je intervenirati kao sudac i prekinuti svađu. No, umjesto da umjesto njih otkrivaš problem, nauči ih vještinama koje su im potrebne da ga sami riješe. Na primjer, možeš reći: "Vidim dvoje djece koja žele gledati drugu emisiju." Zatim naglašeno duboko udahni, tako da znaju da je disanje dobar način da se smire. Kad se umire, pomogni im da dođu do rješenja. Možda traje duže, ali učiš ih samostalno rješavati probleme.

12. Prihvati tehnologiju kada je potrebno

TV nije uvijek dobra ideja, ali svaki roditelj treba vrijeme za sebe i partnera. Ako dadilja trenutno nije izvediv plan, iskoristite film ili nešto drugo za nekoliko sati bez prekida s partnerom.

13. Zatraži stanku

Neka ti vrijeme samo za tebe bude prioritet. Važno je da oba roditelja svaki tjedan imaju posebno "vrijeme za sebe" kad drugi roditelj čuva djecu. Zamoli partnera, blisku osobu ili iskoristi TV da te zamijeni dok radiš nešto što će ti pomoći napuniti baterije.

14. Prihvati individualnost

Možda bi ti bilo prirodnije komunicirati s jednim od svoje djece, ali ne zaboravite da oboje djece imaju različite interese, stilove učenja i slično. Možda ćeš zajedničkim lekcijama morati pristupiti drugačije. Razmisli o osobnostima i temperamentu svakog djeteta i isprobaj različite tehnike.

15. Smanji distrakcije

Svi nekad koristimo telefone ili TV da se malo isključimo, jer to može biti prijeko potreban oblik brige o sebi. No važno je prakticirati svjesnu prisutnost sa svojom djecom svaki dan. Spusti telefon, ugasi TV i budi potpuno prisutna dok ih gledaš kako se igraju (ili se igraj s njima).


Možda te zanima... Najstarije, srednje ili najmlađe dijete? Redoslijed rođenja utječe na karakter djeteta Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.