Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. veljače 2024.

Mlađa braće i sestre imaju bolji smisao za humor?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Veći postotak starijih braće i sestara smatra sebe odgovornijima nego mlađa braća i sestre. U isto vrijeme, mlađi su izjavili da su puno opušteniji u svom stavu prema životu općenito

Brojne su teorije koje govore o psihologiji djeteta. Među njima je i ona koji kaže da poredak rođenja utječe na osobnost djece. To je formulirao Alfred Adler, jedan od suvremenika Freuda. Iako je sada postala opskurna, ona je izazvala mnogo istraživanja o usporedbi osobnosti između brata i sestara. Jedno od tih istraživanja je potvrdilo da je mlađi ili najmlađi brat/sestra najzabavniji.

Možda te zanima... Prvorođena djeca su pametnija od svoje braće i sestara? Školarci

Istraživanje YouGova otkrilo je da je smisao za humor jači kod mlađih braće i sestara nego kod starijih. To je zato što je često slučaj da stariji odraste s osjećajem odgovornosti. To se odražava u njegovom ili njezinom usvajanju ozbiljnije fasade tijekom vremena, dok je mlađi brat slobodan istraživati ​​nove puteve humora.

Prvorođeno dijete traži odobravanje, a najmlađe se izlaže riziku?

Studija je također pokazala da mlađi/najmlađi brat/sestra ima tendenciju biti opušteniji u odnosu na starije.

Drugi zanimljiv faktor koji je otkriven u ovoj studiji bio je da veći postotak starijih braće i sestara smatra sebe odgovornijima nego mlađa braća i sestre. U isto vrijeme, mlađi su izjavili da su puno opušteniji u svom stavu prema životu općenito.

Možda te zanima... Potvrdila znanost: Braća ti pomažu odrasti u bolju osobu Vrtić

YouGov je zaključio da su obiteljski čimbenici jednako važni kada su u pitanju osobine ličnosti koje se oblikuju u braći i sestrama. U nekim slučajevima, samo razlika u godinama bila je dovoljna za stvaranje razlike u osobnosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.