Vrtić Od kasice prasice do odgovorne štednje 09. svibnja 2017.

Djeca vrlo rano stvaraju odnos prema novcu - učite ih!

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bez obzira ubacuje li kovanice u kasicu, na kiosku kupuje sladoled ili za rođendan dobiva novac, dijete počinje formirati odnos prema novcu puno ranije nego što većina roditelja misli

U djetinjstvu se mogu pojaviti nerealna očekivanja u odnosu prema novcu, poput onog da je do novca lako doći, ali i neodrživi stavovi - ako nešto želim, mogu to kupiti. Takve predodžbe djetetu mogu stvarati probleme kad odraste.  

Dijete već kao malo treba razumjeti kako zaraditi novac, zašto je štednja važna i koje su prednosti donošenja pametnih financijskih odluka. Evo nekoliko savjeta koji će pomoći vašoj djeci da izgrade zdrav odnos prema novcu.

Novac nije neograničen 

Najvažnija lekcija kojoj možete podučiti svoju djecu jest da je novac potrebno zaraditi. Ako dijete traži novac za odlazak u kino s prijateljima, možete se dogovoriti da odradi dio kućanskih poslova za koje ćete mu potom dati novac. Naravno, riječ je o lekciji za djecu koja su već krenula u školu. Ipak, juniore također možete upoznati s frazom 'novac ne raste na grani'. Djeca vrtićke dobi će na vašem primjeru najbolje naučiti da novac nije neograničen. Ako dijete vodite sa sobom dok dižete novac na bankomatu, neka bude prisutno i dok istim novcem plaćate u dućanu. Ako razbije šalicu ili potrga igračku, dajte mu zadatak koji mora obaviti kako bi samo nadoknadilo štetu. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prednosti štednje

Naučiti dijete štednji gotovo je jednako važno kao i lekcija kako novac nije lako zaraditi. Možete upotrijebiti narodnu mudrost koja glasi: 'Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača'. Ako je vaš mališan poželio neku igračku i traži da mu je kupite, recite mu neka počne štedjeti novac kojim će moći ispuniti želju. Čim prikupi dovoljno novca koji dobiva od vas, djedova i baka, odvedite ga u trgovinu da si kupi željenu igračku. Na taj način ćete ga potaknuti da i dalje štedi pa neće trošiti novčiće na slatkiše, grickalice i druge nepotrebne stvari. Kako bi dijete shvatilo koliko je štednja važna, možete sklopiti i dogovor da ćete mu vi napuniti kasicu s 20 kuna ako skupi dovoljno novaca za igračku pa na taj način neće ostati bez svih novaca. Drugim riječima, tako će upoznati dodatne prednosti štednje te naučiti da se novac isplati čuvati i zbog kamata. 

Razumno trošenje 

Djecu treba naučiti da nije pametno odmah potrošiti sav novac koji dobiju. Ako idu s vama u kupovinu, napravite popis stvari koje treba kupiti i koliko novaca će vam za to trebati. S djetetom pogledajte koje su stvari snižene i odlučite treba li vam nešto za što imate kupon s popustima. Svakako napomenite djetetu koliko ćete uštedjeti ako sada kupite proizvod na sniženju, a koji planirate kupiti već neko vrijeme. Nakon kupnje izračunajte koliko ste uštedjeli zbog popusta i sniženja pa taj novac ubacite u njegovu kasicu za štednju. Dajte mališanu mogućnost da za taj novac koji skupljate sam kupi nešto sljedeći put kada odete u trgovinu. Nemojte mu ograničavati što smije kupiti, jer će dijete biti razočarano zbog lažnog izbora. Neka samostalno odluči što će s 20 ili 30 kuna koje ste uštedjeli, što može kupiti s tim iznosom i je li mu neka igračka kakvu već ima zaista bila potrebna. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Iskoristite vrijeme za prave lekcije

S djecom možete razgovarati o novcu čim nauče brojiti te razviju matematičko-logičke kompetencije. Djeca od tri do šest godina polako shvaćaju da je za kupovinu potreban novac, ali nisu svjesni koliko nešto vrijedi. S njima ne treba ulaziti u detalje cijena, nego raditi usporedbe kroz igru. Ako dijete vozi bicikl, možete mu pojasniti kako on vrijedi manje od automobila u kojem ga mama i tata voze do vrtića. Prilikom kupovine ih trebate naučiti kako postoji razlika između onoga što trebate i onoga što želite.

Djeca u dobi od šest do deset godina mogu razumjeti da je potrebno raditi kako bi se zaradio novac. Isto tako, znaju da moraju odlučiti što će kupiti za novac koji imaju. Ne biste im smjeli dopustiti da kupe sve što im padne na pamet, nego bi trebali sudjelovati u sastavljaju popisa za kupnju i uspoređivanju cijena istih ili sličnih proizvoda u nekoliko trgovina. Učite ih štednji i pričajte s njima o otvaranju računa za štednju u banci.

Djeca od 11 do 13 godina znati će da je mudro odvajati i čuvati dio novca koji dobiju. Povedite ih u banku i otvorite račun za štednju te pričajte s njima što bi htjeli kupiti s ušteđevinom. Djeci starijoj od 14 godina već možete objasniti što je kreditna kartica, ali i koliko se više troši ako se neki predmet kupuje 'na kredit'. Najvažnije je ipak da svojim primjerom naučite dijete pozitivnom i odgovornom odnosu prema novcu.

  • nickcave1

    Moj sin sa svakim đeparcem koji dobije od bake i dede trči u Denis i odmah želi potrošiti sve. Ali sad smo uveli pravilo-samo jedna igračka, a ostalo čuva dok ne zasluži. Jer njemu bi đeparac trajao pet minuta i niakd mu nije dosta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.