Vrtić Od kasice prasice do odgovorne štednje 02. svibnja 2017.

Zabavne igre uz koje djeca najlakše uče o vrijednosti novca

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rane pouke o važnosti štednje vode djecu do sretnijeg života bez stresa. Iako se možda čini da je svijet financija prekompliciran za malene glavice, prve i najvažnije lekcije mogu naučiti uz smijeh i zabavu

Društvene igre u kojima se koristi novac roditeljima mogu poslužiti kao alat pomoću kojeg djecu uče što je to novac, kako ga koristiti i koja je zapravo njegova vrijednost. Igranje igrica učenje čini zabavnim i ohrabruje najmlađe da postavljaju pitanja te da počnu bolje razumijevati svakodnevnu uporabu novca, kao što je odlazak u trgovinu.

Bilo da je riječ o igranju online igrica ili klasičnih igara, a možda čak i o kreiranju vlastite obiteljske igre, vaša djeca će uživati u zabavi i polako učiti kako funkcionira svijet financija.

Uz Monopoly djeca uče računati, ali i donositi odluke

Jedna od najprodavanijih igara u povijesti je Monopoly, a nalazi se u gotovo svakom domu. Igra koju su svi barem nekad odigrali mališanima može pomoći da se bolje snađu u pojmovima kao što su nekretnine ili novac. U Monopolyju se trguje luksuznim hotelima, kupuju se i prodaju veliki posjedi i ulice te se vrlo lako izgubi novac ili se postane milijunaš. Djeca uče računati i donositi odluke uz veselje i smijeh. Ako je dijete veće i može se koncentrirati na jedan sat uz ovu igru, naučit će kako razvijati male strategije te ulagati u budućnost i štedjeti. Prije nego što se upustite u zabavne obiteljske večeri, provjerite interese svog djeteta i odaberite igru primjerenu djetetovim godinama. Postoje verzije igre za djecu od pet godina pa prema većoj dobi.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U popularnoj društvenoj igri "Igra života" djeca uče što se događa odraslima u poslovnom i privatnom životu. Dijete se, krećući se kroz igru, može oženiti, imati djecu, dobiti ili izgubiti posao i još puno toga. Na taj način uči glavne događaje u ljudskom životu, ali i kako brinuti o nekretninama i novcu. Igra je namijenjena učenju i zabavi već za dijete od osam godina. Iako nam se ponekad čine jako maleni, djeca već kroz najraniju igru uče prve lekcije od svojih roditelja. Kroz različite društvene igre naučit će kako vizualizirati novac te kako ga koristiti. Kroz lažni novac lakše ćete im objasniti što je to kućni budžet i kako štedite za stvari koje oni žele.

Mali financijaši u online svijetu 

Današnja djeca potpuno su upoznata s pametnim telefonima, tabletima i svijetom interneta, pa umjesto da gledaju omiljeni crtić, možete s njima odigrati i pokoju online igricu o novcu. Koliko novac vrijedi i kako ga potrošiti možete saznati kroz igrice kao što su Piggy Bank, Money Word Games, Change Maker, Counting Coins i Money Flash Cards. U njima je pažnja posebno usmjerena na računanje i financijske promjene. Izaberite jednu od ovih igara i zabavite se sa svojim klincima, a usto ih naučite prve lekcije o novcu i kako biti mali mudrac u financijskom svijetu.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.