Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 03. veljače 2024.

Ne očekuješ, ali događa se - evo što možeš napraviti ako ti dijete ukrade novac i laže o tom

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoje razne faze u odrastanju, a dok se s nekima laše "pomirimo", neke nas mogu baš izludjeti i ostaviti bez riječi. Jedna od takvih faza može uključivati i nešto na što nikad ne pomišljaš - iz novčanika ti nestane novac, opravdano sumnjaš na dijete, a onda ti još i laže?!

Neke stvari tijekom odrastanja djeteta te uopće ne iznenađuju. Svjesna si da je to tako, svjesna si da će proći, svjesna si da je gotovo svako dijete te dobi prošlo takvu ili sličnu fazu. Nema druge nego pružati podršku i čekati da prođe. Ali onda najednom vidiš da ti nedostaje novac iz novčanika. I negdje skroz u nekom kutu mozga povežeš da bi glavni i odgovorni krivac moglo biti - tvoje dijete. Gotovo si sigurna, ali moraš provjeriti. Iako očekuješ iskrenost, ono što čuješ iz usta svog djeteta je - laž. I ti si u potpunoj panici...

Svi se razlikujemo po načinu na koji odgajamo djecu i nema istog roditeljstva, ali vjerojatno se svi možemo složiti da su krađa i laganje suprotni moralnim pravilima koja nastojim usaditi djeci. Instinkt nam u tom trenutku kaže da vikanjem kako laganje i krađa nisu nit malo dobri, pošaljemo jasnu poruku, ali ironično, vjerojatno će se dogoditi to da će dijete opet isto napraviti. Ako incidentu pristupimo iz perspektive poučavanja i razumijevanja zašto se to dogodilo, pokazujemo djeci da nam mogu pomoći u rješavanju problema, a ne da pribjegavaju krađi. 

Možda te zanima... 6 problema u ponašanju djeteta koje ne smiješ ignorirati Vrtić

Ovo ponašanje svakako treba riješiti, ali na koji način ovisi o djetetovoj dobi i stupnju razvoja. 

Mlađa djeca (od 3 do 7 godina)

Roditelji se često zabrinu kad im dijete laže i razmišljaju što to može značiti za njegovu budućnost, ali laganje je normalno razvojno ponašanje. Djeca mlađa od 3 godine ne razumiju pojam laganja.

U dobi od 3 do 7 godina, iako djeca počinju shvaćati istinu nasuprot laži, još uvijek ih lako zbunjuje stvarnost i pretvaraju se. Oni mogu ispričati složene priče bez ikakve stvarnosti i nije im namjera zavarati. "Krađa" se zato u ovoj dobi ne smatra kaznenim djelom. Ako je dijete ove dobi, možda je jednostavno riješilo problem da je pronašlo nešto što želi i to košta određeni broj kuna, a zna gdje i pronaći - u tvojoj torbici. Pogled na tvoje lice i strogo ispitivanje tko je uzeo novac, djetetu je signaliziralo da te to uznemirilo i sada, što je normalno, poriče da je napravilo nešto što te ljuti. 

A mlađom djecom, vjerojatnije je da će ti priznati i biti iskreni ako im pokažeš da nisi ljuta i da neće biti kažnjen. Na primjer, "Moj je novac bio ovdje u torbici dok nisam otišla iz sobu, a sada je nestalo ... Pitam se što se moglo dogoditi!" tako možeš iskoristiti priliku da objasniš kako uzimanje novaca nije dopušteno i da naglasiš važnost govorenja istine, čak ako su i pogriješili. 

Možda te zanima... 7 vrsta dječjeg ponašanja koje roditelji ne smiju ignorirati Vrtić

Starija djeca (od 8 do 12 godina)

Iako djeca u dobi od 8 do 12 godina bolje razumiju pojam krađe i laganja kao nešto pogrešno. Za ovu dobnu skupinu, takva ponašanja mogu biti dio ispitivanja granica i eksperimentiranja sa socijalnim pravilima. Nema tu ništa zločinačkog i to nam služi kao još jedan trenutak u našem stalnom učenju o ispravnom nasuprot pogrešnom.

Može vam biti korisno gledati na krađu kao znak lošeg rješavanja problema, a ne kao moralnu vrijednost. Možda je prijatelj u školi poželio imati novu igračku, a tvoje dobro i ljubazno dijete htjelo mu je kupiti.. s novcem iz tvog novčanika. Ovakvo gledanje na stvar može ti pomoći da ne reagiraš odmah ishitreno jer znaš da takvo ponašanje nije znak da dijete nisi naučila moralnim vrijednostima, već podsjetnik na tvoj posao vježbanje vještina rješavanja problema. 

Ako je tvoje dijete ove dobi, trebaš detaljnije raspraviti o tome kako krađa i laganje vrijeđa druge ljude i mogu uzrokovati veće probleme u odrastanju. Vjerojatno nisu razmišljali o utjecaju svojih postupaka na druge.

U svom razgovoru moraš shvatiti što je motiviralo dijete da uzme novce, a zatim i da laže. Možda su razlozi puno dublji, poput pritisaka vršnjaka ili možda želi tvoju pažnju i time bi se trebalo pozabaviti. Bez obzira na to, trebali bi snositi posljedice za takvo ponašanje, a to je recimo, vraćanje novaca koje su uzeli ili vraćanje onog što su kupili tim novcem. 

dječak dijete Možda te zanima... 4 stvari koje pokazuju da dijete ne govori istinu Vrtić

Kada se trebaš zabrinuti

Ako dijete više puta krade i laže, umjesto da eksperimentira s time u izoliranom incidentu, pogledaj što se još događa. Postoji li tu još drugačijih ponašanja? Ako dijete ima obrazac laganja i/ili krađe, česte probleme u školi, s prijateljima, postoje dublja pitanja koja trebaju stručno vrednovanje i intervenciju i to prije nego što ta ponašanja napreduju i postanu ozbiljna u adolescenciji. 

Još jedno važno upozorenje: Nedostatak žaljenja zbog takvog ponašanja za koja znaju da su pogrešna i štetna. Ako dijete nastavi s takvim ponašanje unatoč razgovorima o tome kako su drugi povrijeđeni i ne pokazuje kajanje, to je također znak da mu treba stručna pomoć.

dijete, mama Možda te zanima... Dijete ti je rano počelo lagati? To je dobar znak Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.