Školarci 31. kolovoza 2023.

Kako dijete polako učiti pametnom raspolaganju novcem?

Foto: Unsplash+

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca u svojim željama nerijetko znaju pretjerivati, a na roditeljima je da te želje reduciraju i djecu nauče vrijednosti novca te kako njime raspolagati. Djeca koja razumiju kako novac funkcionira i kako ga pravilno koristiti u kasnijoj dobi će lakše razvijati vještine štednje, budžetiranja i racionalnog trošenja, zbog čega će izrasti u odgovorne i neovisne mlade ljude

Većina roditelja sigurno je barem jednom doživjela neugodnu situaciju u trgovini kad dijete na sve načine pokušava dobiti novu igračku, ne doživljavajući rečenice poput: ''Nemam novaca'' ili ''To je preskupo''. Potpuno je normalno da mala djeca nisu svjesna vrijednosti novca i činjenice da novac ne raste na drveću, no roditelji su ti koji bi dijete odmalena trebali učiti pametnom raspolaganju novcem i štednji. Osim što će im to koristiti u daljnjem životu, djeca će naučiti biti skromnija i promišljati o trošenju novca te će polako i sama postati svjesna koliko je prihvatljivo potrošiti na pojedini predmet. 

Poznavanje vrijednosti novca i racionalno trošenje novca djetetu će pomoći i tijekom školovanja, u dobi kada znamo koliko je svakom djetetu važno biti prihvaćeno u društvu. Djeca su u toj dobi posebno osjetljiva i mogu se osjećati kao da ne pripadaju društvu ukoliko nemaju određeni model tenisica ili mobitela. Upravo je zato važno pronaći način da djetetu objasnite kako da se istakne bez materijalnih stvari i bude voljen u društvu zahvaljujući svojim vrlinama. Također, poznavanje vrijednosti novca i osnovnih financijskih principa može znatno utjecati na budući uspjeh djece. Djeca koja su educirana o novcu imaju tendenciju razvijati bolje financijske navike, donositi informirane odluke o troškovima te su sklonija razumjeti dugoročne posljedice svojih financijskih postupaka. 

Kako dijete naučiti pametnom raspolaganju novcem

Razgovarajte s djetetom o novcu

Kad god ste u prilici, razgovarajte s djetetom o cijenama različitih proizvoda ili usluga, zajedno uspoređujte različite opcije prije kupnje. Djetetu objasnite kako svakog dana odlazite na posao i marljivo radite kako biste dobili plaću s kojom ćete moći kupiti hranu, odjeću i igračke i platiti račune. Nastavite razgovarati o novcu sa svojim djetetom kako raste, prilagođavajući informacije njegovom uzrastu i potrebama.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Potičite dijete da štedi

Ako dijete dobiva džeparac ili nagrade za obavljen posao, to je savršena prilika da se nauči važnosti štednje. Potaknite dijete da odvoji dio novca za štednju, dio za trošenje i možda čak dio za darivanje. Štednja za omiljenu igračku ili izlet naučit će dijete strpljenju i disciplini te osjećaju zadovoljstva kad postigne svoje ciljeve. Kada dijete bude spremno, razmislite o otvaranju štednog računa u banci. To će mu omogućiti da vidi kako se novac može povećavati tijekom vremena uz kamate. 

Naučite dijete razlikovati potrebe od želja

Koristite svakodnevne situacije kako biste djetetu pokazali osnovne koncepte novca. Na primjer, dok kupujete namirnice, možete objasniti razliku između potrebnih i željenih stvari te kako treba donositi odluke o troškovima. Djetetu bez ustručavanja stavite do znanja kako ima već previše sličnih igračaka ili kako mu novi mobitel nije potreban. Objasnite mu da novac morate potrošiti na druge stvari poput knjiga ili obuće za novu školsku godinu. Napravite dogovor s djetetom da sve što mu više ne treba izdvoji na stranu, kako biste to mogli prodati na Njuškalu, a od zarađenih novaca može kupiti željeni predmet.

Naučite dijete raspolagati budžetom

Pomoću budžeta pokažite djetetu kako planirati troškove. Možete mu dati odgovornost za određene kupovine ili aktivnosti te ga potaknuti da nauči upravljati novcem koje ima na raspolaganju. Primjerice, pošaljite ga u trgovinu da kupi mlijeko i jaja i recite mu da od preostalog novca sebi kupi što god poželi. Limitirani budžet natjerat će dijete da promišlja o tome što kupuje te da nauči odabrati najbolju vrijednost za novac.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+ Sve za uspješnu školsku godinu pronađite na Njuškalu

Budite primjer svom djetetu 

Djeca često uče promatrajući odrasle. Stoga je važno da i vi sami vodite dobar primjer pametnog raspolaganja novcem. Ako se i vi pridržavate osnovnih financijskih principa, dijete će lakše usvojiti iste navike. Dijete odmalena učite o održivosti i cirkularnoj ekonomiji. Kupovina rabljenih stvari idealan je spoj održivosti i štednje, jer istovremeno omogućava da ponovno nađemo svrhu stvarima koje netko drugi više ne treba ili ne želi, ali i da si priuštimo nešto što inače možda ne bi mogli i tako uštedimo koji euro. Ovo je posebno korisno sada kada počinje nova školska godina i kada djetetu treba velika količina školske opreme odjednom. Kupovina rabljene dječje školske opreme je dobar način da se pokaže klincima kako se može uštedjeti, i to prilične iznose novca. 

Oprema za školu ne mora nužno koštati cijelo bogatstvo! Potrošite novac pametno i na Njuškalu potražite rabljenu školsku opremu po super povoljnim cijenama za svačiji budžet. Zahvaljujući kategorijama i velikom broju filtera vrlo lako ćete suziti izbor i pronaći ono što tražite, bilo to računalo, školska torba, knjige, bilježnice, radni stol, mobitel ili obuća. Sve za uspješnu školsku godinu pronađite na Njuškalu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.