Školarci 09. siječnja 2023.

Uz ovih 5 savjeta možeš djecu naučiti upravljati novcem, a to je važno!

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često se bunimo kako djeca ne znaju vrijednost novca i kako ne razumiju zašto nešto mogu ili ne mogu dobiti, a zaboravljamo da je to nešto što ne mogu sami usvojiti, nešto čemu ih moramo naučiti. Pa evo i kako!

Sjećamo se svi kako su nas roditelji učili raznim stvarima, ali stvarno raznim. Naučili su nas, najčešće, tome kako prepoznati dobre ljude, kako ne treba unaprijed stavljati oznake na ljude, kako je važna škola u životu, da uvijek moramo čuvati i paziti dobre prijatelje i da nam obitelj uvijek mora biti na prvom mjestu. Pa onda da je važno zdravo se hraniti, dobro se zabavljati, nauče nas plivati, nekad i voziti auto. I onda sve to mi prenosimo i našoj djeci. A što je s novcem? Zašto nas nitko nikad ne želi naučiti upravljati novcem?

Možda te zanima... Džeparac za djecu: Koliko i kada ga početi davati djeci? Školarci

Često kao odrasli mislimo – a vjerojatno je jednako bilo i našim roditeljima – da ne želimo da se sve vrti oko novca, kako ne želimo da djeci novac postane pretjerano važan, pa ga nekako „guramo pod tepih“. I na kraju oni odrastu, baš kao što je i veliki postotak onih koji su sad odrasli, ne znajući baratati novcem. Ako ih ne naučimo mi, naučit će ih okolina, odnosno društvo, a to i nije najsretnije rješenje kad se to dogodi, na primjer, u tinejdžerskim godinama…

Uz ovih 5 savjeta postići ćeš cilj koji želiš i djecu naučiti upravljati novcem:

1. Otvorite štedni račun

Mnogi roditelji otvore štedni račun na djetetovo ime već kad se dijete rodi, ali dijete ne igra gotovo nikakvu ulogu u tom. Najbolje bi bilo otvoriti račun u kojem dijete ima određena zaduženja i zna što se događa, odnosno ima aktivnu, a ne pasivnu ulogu. Na taj način dijete može shvatiti koncept novca. Kad dobiju novac za neku priliku, na primjer svoj rođendan, bit će im zabavno odnijeti taj novac u banku i položiti na račun. Osjećat će se kao odrasli, a ta bi ih vještina mogla spasiti u zreloj dobi. Ne mora to biti klasična štednja, može biti i najobičniji račun ili neka novija varijanta (npr. Revolut).

 | Author: Freepik Foto: Freepik

2. Ne plaćajte kućanske, nego stvarne poslove

Mnogi roditelji djeci uvedu džeparac koji se temelji na „zaradi“ od kućanskih poslova. Na primjer – pranja suđa, pospremanja sobe. To je nešto za što kroz život neće nikad više dobivati novac i nije u redu plaćati im ono što se jednostavno mora. Podijelite poslove u – zaduženja i poslove. Iznošenje smeća ili usisavanje vlastite sobe su dio svakodnevnog života i za to ne dobiju novac. No, veliko čišćenje kuće ili uređivanje okućnice ili nešto treće što biste platili nekom drugom da obavi za vas, za to može dobiti novac.

3. Nauči ih što su novčane kazne

Život je prepun novčanih kazni. Ako prijeđeš cestu na krivom mjestu, možeš platiti kaznu; ako ne vratiš knjige u knjižnicu na vrijeme, platiš zakasninu. Dijete to mora naučiti. Ako napravi neku nepodopštinu ili nešto što košta novca, nemoj „pokriti“ troškove. Ako treba nešto platiti, učini to novcem s njihova računa. Ako nešto namjerno unište, reci da to moraju nadoknaditi svojim novcem. Tako će naučiti preuzimati odgovornost za svoja djela.

4. Potiči mudro trošenje novca

Mi volimo svoju djecu. I nekad im upravo zato poželimo kupiti sve što žele. No, tako neće naučiti puno o vrijednosti novca, niti će naučiti upravljati novcem. Djetetu će biti zabavno i uzbudljivo kupiti nešto što jako želi – vlastitim novcem. Potakni dijete da uštedi za ono što želi i na kraju samo kupi baš to. No, prije kupnje objasni djetetu da će taj određeni iznos sad nestati s računa, da ga više nema, te da mora biti sigurno da želi baš tu stvar. Neka razmisli neko vrijeme, pa kad je sigurno, otiđite kupiti željenu stvar.

5. Napravite zajedničku kasicu

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Ovo je već čista klasika, ali mnoge obitelji to ne čine, a vrlo je korisno. Neki su donedavno skupljali „mede“, što je bilo izuzetno zabavno i korisno. No, sad su nam tu euri i još više kovanica prikladnih za štednju u kasicama. Možete odrediti dan u tjednu ili neko pravilo kad i koje kovanice stavljate u kasicu. Isto tako, možete na kasicu napisati zajednički cilj, odnosno nešto za što ćete iskoristiti te novce. Na primjer: putovanje u Veneciju, nove koturaljke ili slično. Ciljeve možete kroz vrijeme mijenjati, a svima će biti uzbudljivo kad se te usput odložene kovanice iskoriste za nešto važno.

Možda te zanima... Kako djetetu osigurati bolju budućnost u 5 koraka? Native sadržaj Možda te zanima... Djecu od malih nogu treba podučavati štednji Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.