Školarci Slobodne aktivnosti 08. travnja 2022.

Džeparac za djecu: Koliko i kada ga početi davati djeci?

Foto: Shutterstock ; Kada uvasti džeparac
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Džeparac djecu priprema za svijet odraslih, ali ih i potiče na samostalnost. Uz roditeljsko usmjeravanje vrlo lako će shvatiti vrijednost novca te kako uštedjeti za kupovinu željene igračke

Džeparac je dobar način da svoje dijete naučite vrijednosti novca te da shvati kako štedjeti te mudro donositi odluke o kupnji. Samostalnost u odlučivanju pomoći će djetetu da razumije što su mu prioriteti. Ako za igračku mora odvojiti svoj novac, puno lakše će se odlučiti između novog autića i lopte.

"Glavna prednost džeparca je što djecu upoznaje s financijskim konceptima. Roditeljima također pruža priliku da komuniciraju dobre novčane navike, poput štednje za cilj i trošenja samo onoga što si možete priuštiti. Ako je vaš cilj ove koncepte učiniti opipljivijima, džeparac je jedini način. To je jedan od najjednostavnijih načina da naučite svoje dijete kako štedjeti", kaže Diane Morais, financijska stručnjakinja.

obitelj, djeca Možda te zanima... Koje odluke dijete može donijeti samo? Školarci

Trebate li 'plaćati' djeci za obavljanje poslova?

Istraživanje američke tvrtke T. Rowe Pricea otkrilo je da 83 posto roditelja, koji svojoj djeci daju džeparac, vjeruje da bi ga oni trebali zaraditi obavljanjem poslova. Oni vjeruju da djeca tako shvaćaju izravnu korelaciju između truda i novca. Kažu da tako pripremaju djecu za stvarni svijet u kojem će morati zaraditi novac. 

Međutim, mnogi se stručnjaci s tim ne slažu, napominjući da dijete može odlučiti da novac nije potreban i tako ne vidjeti smisao u obavljanju posla. Još jedan argument protiv davanja džeparca za obavljanje poslova je da je doprinos kućanstvu, kao uklanjanje smeća ili slaganje odjeće, jednostavno svojstvena obveza obitelji. Oba pristupa imaju prednosti i nedostatke, i na kraju, odluka je na vama.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; tablica kućanskih poslova primjerena po dobi djeteta

Koliko džeparca treba dati djeci i kada ga početi davati?

Ne postoji čvrsto pravilo, ali definitivno nemoj pretjerivati. Po Moraisu, tjedni džeparac obično iznosi između 30 do 60 kuna, ali točan iznos ovisi o financijskoj situaciji obitelji i, u nekim slučajevima, odgovornostima koje dijete preuzima. 

Na pitanje kada početi davati džeparac djeci također nema točnog ili pogrešnog odgovora. Rona Lieber, stručnjakinja za financije, kaže da to može biti onda kada djeca nauče računati i krenu postavljati pitanja o novcu i koliko nešto košta.

Kako napraviti plan za davanje džeparca?

Jedan pristup je davanje džeparca za obavljanje zadataka. Kao što smo već rekli, vrijednost ovog pristupa je što uvodi pojam nagrađivanja radne etike. Drugi pristup je da djetetu dajete određeni iznos svaki tjedan, bez obzira na obavljanje kućanskih poslova. Prednost ovog pristupa je u jednostavnosti. 

Također, postoji i kompromis između ova dva pristupa, a to je da djetetu odredite određeni džeparac i ponudite im priliku da zarade više ako obave neke kućanske poslove, piše Pure Wow.

Možda te zanima... Džeparac djeci nemoj davati kao nagradu za kućanske poslove Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.